2024.03.17 03:19 kabel Olvasottság: <100x
1

Horror képkockákból

A Stopmotion egy egész eredeti látványvilágú body horror. Egy animátort követünk, ahogy munkája és karakterei szép lassan átveszik az élete fölötti irányítást, és kicsavart története életre kel. A film folyamatosan flörtöl több témakörrel és metaforával, melyek sajnos a sztori végére sem állnak teljesen össze.

A film hangulat- és látványvilága kiváló, a stop-motion animációk furcsasága és gusztustalansága, valamint a bábuk anyagszerűsége és a miniatúrák keveredése a valódi szereplőkkel rengeteg eredeti horror elemnek ad teret. Talán a pár éve megjelent egeres animált filmhez, a The House-hoz vagy a Mad Godhoz tudnám hasonlítani, azonban a Stopmotionben a szépen meganimált figurák szinte tökéletesen passzolnak az emberi szereplők rémálmaiba.

Horror képkockákból

Történetünk kicsit klisékre építkezik, egy alkotásától elszabadulni képtelen művészt látunk. Ellát folyamatosan irányítani akarja mindenki, a manipulatív anyja, a barátja, aki képtelen segíteni neki és annak húga, aki csak a pénzt látja a művészetben. Főhősünk természetesen írói válságban szenved, de egy furcsa kislány és még furcsább látomások segítik, és mintha folyamatosan rámutatnának, milyen történetet kéne meganimálnia.

A film sokat játszik az alkotó-alkotás paradigmával, de nem éreztem, hogy ez végül valami kreatív vagy újszerű irányba kifutott volna. A body-horror kellően gusztustalan, tele a undorító anyagokkal és vérrel, de a lezárás furcsán erőtlennek hat, annak ellenére, hogy az oda vezető szekvenciák egész eredeti ijesztéseket is tartalmaztak. A film azonban meglehetősen unalmas, rengeteg jelenet messze túl sokáig van húzva, és nincs elég feszültség ezekben a vágásmentes snittekben. A történet is viszonylag kiszámítható, de ez elég sok horrorra igaz, a nagyobb baj, hogy nem elég izgalmas, és kicsit túl olcsó hatású helyenként. Mintha csak négy helyszínre lett volt pénze a stábnak.

Még párszor neki kellett volna futni ennek a forgatókönyvnek, hogy egy kicsit kerekebb sztorit kapjunk. Most annyi minden lóg a levegőben, hogy úgy érzem, a készítők sem voltak teljesen biztosak, mit akartak ezzel a filmmel mondani. Mindazonáltal egy pár eredeti ötletet kapunk, ami azért elég ritka horrorfilmeknél, és főszereplőnk egész ügyesen játszotta a tébolyult karaktert. Egyszer nézésre tudom ajánlani, de inkább csak a horrorfilmes rajongóknak.

69 Stopmotion  (2024)

animáció | horror

Egy stop-motion animátor küzd, hogy uralkodjon démonain, miután elvesztette a rajta uralkodó édesanyját. több»

1