2024.04.15 14:46 kabel Olvasottság: <100x
0

Koreai Matt Damon

A The Moon lényegében több film keveréke, akad itt egy kis Gravity, egy kis The Martian, sőt még The Wandering Earth-féle sci-fi is, de legbelül a történet egy közeljövőben játszódó mentőakció, melynek központjában egy mindent túlélni akaró űrhajós áll.

Egy biztos, ez nem egy űrlényes, fantasy sci-fi. Bár a jövőben játszódik, és mutat pár érdekes technológiát, megpróbáltak valóságosan bemutatni egy űrhajós katasztrófát. A dialógusok és problémák nagyjából hihetőek, egészen a sztori végéig, ahol pár olyan dolog történik, ami inkább egy Roland Emmerich-filmbe illene bele. Szereplőink nagy része tudós, vagy földi irányítási szakember, és a technikai beszélgetések külön tetszettek a film elején. Később Hold-róveres, driftelős, meteorzáporos akciójelenetek is vannak, amik a kicsit gyenge CGI mellett is nagyon jól néztek ki. Tehát nagyon alapszinten, egy izgalmas kalandfilm, ahol a karakterek mindent megpróbálnak, és a legtovább kitartanak az emberélet megmentésében, a legzordabb és legidegenebb környezetben. Egy olyan film, ahol az ellenség a természet maga...

Koreai Matt Damon

...illetve az lenne, de a történet valamiért behoz amerikai bürokratákat, akik ki nem fejtett okokból egyáltalán nem akarnak segítenek a koreaiakon. Nem értem, minek kellet egy ilyen történetszálat beleerőltetni egy túlélős filmbe. Ugyanígy nincs helye egy izzadságszagú családi drámának sem, pláne egy olyannak, ami mintha minden második koreai sci-fiben egy kicsit benne lenne. Természetesen, itt is van egy apa-fia konfliktus, egy elvált pár konfliktus és egy régi barátom gyerekét megmentő konfliktus. A kérdés csak az, hogy minek? A film több mint izgalmas csak a Holddal mint antagonistával, nem kell még egy gagyi érzelmi szál, ami aktívan gyengíti a karakterek motivációit és erősségeit. Majdnem leestem a székről, annyira nyálas volt, ahogy főszereplőnknek lenyomták a torkán a legközhelyesebb prep talkot, apja elvesztéséről.

Vicces, mert a film pont a vége felé esik szét, ahogy szinte teljesen elfelejtik a tudományt, és inkább egy szuperhősfilmbe csúszunk át. Az eddig érdekes és újszerű, de mégis hihető technológia átcsúszik egy totál hihetetlen szekvenciába, melyben főszereplőnk pár perc alatt kirepül az űrbe, majd visszakerül a Holdra. Mindeközben a történet másik fele is kissé hiteltelen, mivel a NASA egyik legfontosabb misszióját valahogy egy olyan nő vezeti, aki pont az exfelesége a koreai űrügynökség egyik vezetőjének, micsoda véletlen. Ők küzdenek a karikatursztikusan gonosz Amerikaiak ellen.

Átlagos, koreai sci-fi ez, pár izgalmas, pár kellemes és jó pár túltolt pillanattal.

53 The Moon  (2023)

akció | dráma | kaland

Egy ember egy szerencsétlen baleset következtében az űrben marad, miközben egy másik ember a Földön azon fáradozik, hogy biztonságban visszahozza. több»

0