2025.07.18 10:49 Harper Olvasottság: 936x
1

Rejtélyes, de a végső magyarázat lerontja, így: 70%

A németek is tudnak rejtélyes, már-már misztikus thrillereket készíteni, valószínűleg ezt akarta bebizonyítani Philip Koch A téglafal (Brick) elkészítésével. A főszereplők kiválasztásánál biztosra mentek, hiszen a Matthias SchweighöferRuby O. Fee páros korábban olyan amerikai sikerprodukciókban bizonyított, mint a Tolvajok hadserege, illetve Ruby O. Fee a Szélsőségben Mads Mikkelsen oldalán (ami egyébként egy bitang erős film szerintem).

Ezúttal egy olyan sztorival álltak elő, mely valóban felkelti a néző érdeklődését. Adott egy párkapcsolati gondokkal küszködő pár, akik egy nap arra ébrednek lakásukban, hogy minden ajtót és ablakot különleges, mágneses téglafal zár el. Rájönnek, hogy minden szomszédjuknál ez a helyzet, és azon túl, hogy áttörik a falat egymáshoz, képtelenek az épület külső falainak lebontására. Vagyis élelem és víz nélkül rekedtek saját társasházukba.

Rejtélyes, de a végső magyarázat lerontja, így: 70%

Ezen a ponton beindul a néző fantáziája: mi lehet a furcsa jelenség mögött? A magam részéről bennem két dolog merült fel, és mint kiderült, mindkettő jobb lett volna végső magyarázatnak, mint amivel végül a script előáll a legvégén, óriási csalódást okozva. Az egyik, hogy egy kísérletről van szó: az emberi leleményességet teszteli egy cég, melyhez megszerzik a bent rekedtek hozzátartozóinak hozzájárulását, és utólag jelentős összeget is fizetnek a bent rekedteknek.

A másik ötletem az lett volna, hogy egy idegen civilizáció készítette az összes házra A téglafalakat, mégpedig egy adott területen, hogy a Föld elleni invázió idejére (melyhez az adott város körzetét szemelték ki) bent tartsák a lakosokat házaikban. De persze egyik ötletem sem nyert, teljesen más a magyarázat, olyasmi, ami a legkevésbé sem racionális vagy hihető sajnos. Ez az, ami lerontja végül a filmet.

A karakterek felépítése, a rejtélyek fokozása nem rossz, a rendezés is pipa, és nekem bejött Matthias Schweighöfer alakítása is (bár nem titkolom: nagyon kedvelem a színészt, így elfogult vagyok vele kapcsolatban). Értékelésem így végül 3,5 csillag lenne, ha beállíthatnék ilyet (mivel nem, így négyre kerekítem fel). Százalékban: 70%.

65 A téglafal  (2025)

dráma | misztikus | sci-fi | thriller

Egy házaspár története, akiknek lakóházát hirtelen egy titokzatos téglafal veszi körül, és akiknek a szomszédokkal együttműködve kell kiutat találniuk. több»

1