![]()
Korábban már megismertem a film háttértörténetét, ami alapvetően egy olyan ötletkoncepció, amihez bárki csatlakozhatott bizonyos kereteken belül a közös céllal, hogy bővítsék a lore-t, avagy a koncepciót. Nekem az keltette fel az érdeklődésemet a Backrooms iránt, hogy egy olyan létező félelemre építi fel a koncepciót, aminek nem tudom a megnevezését, de úgy jellemezném, mint a klausztrofóbia ellentétét, ami a tág terektől való félelem.
Ehhez persze hozzátársul a filmben is visszaköszönő háttérelemek, bútorok, lámpák és az egyedüllét érzése. Hasonló személyes élményben volt részem, amikor 5 évesen zárás előtt elkeveredtem a szüleimtől egy szupermarketben, amiben alig volt pár ember. Pánikban szaladtam a sorokat kémlelve a szüleim után percekig, de senkivel sem találkoztam, végül a biztonsági őr kísért el a kasszához, ahol szóltak a szüleimnek, hogy hol találnak meg. Úgy gondolom, hasonló élményt nyújthat a Backrooms, hogy az ember ösztönösen keresi a társaságot, pláne ha ismerősökről, barátokról vagy családtagokról van szó.
![]()
A film szerintem ezt a hangulatot tökéletesen átadja, sőt az effektek és az a pár horrorelem pont megfelelően teszi a dolgát. Ami miatt lepontoztam, az, hogy más A24-es filmhez képest itt nagyon ködös maradt a befejezés; bővebben ezúttal nem szeretném kifejteni a mondanivalóját, de a film a koncepciót pszichológiai oldalról közelíti meg, ami sajnos a Backrooms összetömörítéséhez vezet. Személy szerint a felfedezés élményét vártam, hogy a film megpróbálja legalább egy szeletét bemutatni annak, ami az interneten megtalálható a témában, vagy azt az élményt átadni, amit a játék nyújt; ebben a tekintetben sajnos csak morzsákat tár elénk a film, és ez miatt a 3 és a 4 csillag között gondolkodtam.
Végül azért lett mégis 4 csillag az értékelésem, mert pszichológiai szempontból egy elég komoly alkotásról beszélhetünk. Nem egy Everything Everywhere All at Once, de tartalmilag igenis egy nézhető, izgalmas film, ami hozza az A24-es filmek megszokott elvont és megosztó jellegét. Én inkább ajánlanám a játékot, mint a filmet, ahogy az Exit 8 esetében is.
72 Backrooms - Hátsó szobák (2026)
A kilencvenes évek elején Clark, egy kiégett építészből lett bútoráruház-tulajdonos különös átjárót fedez fel üzlete pincéjében. Az ajtó egy végtelennek tűnő,... több»
Szereplők: Chiwetel Ejiofor, Renate Reinsve, Finn Bennett, Avan Jogia, Lukita Maxwell