![]()
Egy ifjú pár az esküvői készülődés hajrájában kocsmázik egyet a barátaival a borkóstoláson és mint egy átok, kimondatik a bűvös mondat. Úgy hat, mint egy varázsige, amitől egy végtelenül hosszú pillanatig lepereg a szemük előtt az életük. Egy tartalmas, örömteli élet, amiben apró titkok csapnak össze. A film ennek a végtelenül hosszú pillanatnak a drámája, amiben összecsap a képzelet és a valóság. Jelenetről jelenetre bomlik ki mindaz a kár, amit az információ egyéni értelmezése okoz. Összecsapnak a nézőpontok és olyan tragédia felé mutatnak, ami mindent megváltoztathat. Együtt rezgünk a szereplőkkel és azt találgatjuk, hogy képes-e bárki helyesen értelmezni az eseményeket, vagy mindenki beleesik a saját torz nézőpontjának csapdájába?
Az előzetes és a beharangozó is félrevitte a várakozásaimat. Számomra egy könnyed kalandnak indult a film, de amiről szól, azt nem vártam egyáltalán. Ez az a kellemes meglepetés, ami egy filmet kiemel a tömegből. Kristoffer Borgli munkásságát nem ismertem eddig, de érdemes lesz rá odafigyelnem. Olyan szépen építi fel a történetet, a jeleneteket, olyan meggyőzően mutatja be a hatásokat, hogy a néző átéli a filmet.
![]()
A film hangulata egy idő után kifejezetten nyomasztó. A film vége felé az esküvői vacsorán megtörik a linearitás, ahogy Charlie próbálja megragadni a valóságot és megragadni az élete fonalát. Az egész végül kicsúcsosodik a zárójelenetben, ahol nem tudjuk többé, hogy hová tűnt Charlie és a közös életük, ami épp, hogy elkezdődött.
Zendaya nekem mindig nagy kérdés volt, hogy mit tud mutatni a filmben és Robert Pattinson határait sem ismertem. Kicsit olyan utánérzésem volt, mintha vártam volna Chani Kynes és Edward Cullen nagy összecsapását a vásznon. Zendaya lejátszott mindenkit és teljesen meggyőzött arról, hogy helye van a főszereplők között. Bőven felülmúlta a várakozásaimat. A 10 év korkülönbség nagyon fura volt, a filmen ezt senki sem említette, de még jót is tett a történetnek. Ritkán látok ilyen erős fókuszáltságot egy filmben. Megszoktam, hogy mindenki laza és könnyed szereplő egy filmben. Nem volt hiányérzetem. Ez egy valódi dráma, ahol nincsenek győztesek és laza, vicces figurák.
A bemutató alapján egy klasszikus romantikus történetet vártam és nem kaptam meg. Egy drámát kaptam helyette, ami számomra is fogyasztható volt. Ez pedig ritka a műfajban, mert végig volt türelmem hozzá.
A történet legnagyobb erénye egyben a legnagyobb hátránya is. Egy bizonyos probléma fejti ki magát spirálisan és aki erre nem vevő, annak hatalmas csalódás lesz a film. Az a réteg, akit megérint, pedig el lesz varázsolva.
A témaválasztás és a hirtelen vágóképek miatt 14 év alatt senkinek sem javaslom, de inkább a 16 éves kor az, ami fölött összeáll a kép és átélhető a mondanivaló.
75 Kész dráma (2026)
dráma | romantikus | vígjáték
A film középpontjában egy pár áll, akik az esküvőjüket megelőző napokban válságba kerülnek, amikor váratlan felfedezések kisiklatják azt, amit egyikük a másikról tudni... több»
Szereplők: Robert Pattinson, Zendaya, Alana Haim, Mamoudou Athie, Sydney Lemmon