![]()
Elnézve Johannes Roberts filmjeinek átlagát a pontozós oldalakon, a brit rendező finoman szólva sem mesterműveiről híres, pedig tizenöt nagyjátékfilmmel olyan alkotókat előz, mint Quentin Tarantino vagy Paul Thomas Anderson, tapasztalatnak tehát nincs híján. Ennek fényében kicsit félve ültem be az Ősi ösztönre, azonban hosszú évek óta az egyik legjobb B-kategóriás horrorélményemmel távoztam.
Sok remek horrorfilm próbálja nehéz témákkal nyomasztani a nézőt, az Ősi ösztön azonban nem tartozik közéjük: ugyan megbújik a háttérben egy családi szál, ez azonban kvázi csak alibi, hogy beleszuszakoljanak valami drámai ívet és karakterfejlődés-félét a filmbe, de abszolút nem jelentős, és szerencsére nem is erőltetik túl. Velős mondanivaló helyett a készítők - helyesen - a szórakoztatásra fókuszáltak: vérengzésből és fekete humorból sincs hiány, de akadnak kifejezetten feszült pillanatok is. A slashereket és home invasion-thrillereket idéző film erőszakábrázolása ráadásul néhol olyan explicit, hogy ha ennél is durvább lenne, itthon jó eséllyel X-besorolást kapott volna a korhatár-bizottságtól.
![]()
Technikai téren sem szégyenkezhet az Ősi ösztön: vetítés alatt végig azon gondolkoztam, CGI vagy betanított csimpánz volt-e Ben, a veszettül vérengző főemlős, ám a valóság az, hogy Robertsék amit csak lehetett, praktikus effektekkel oldottak meg - még az antagonista majmot is, akit Miguel Torres Umba alakít kosztümben.
És noha közel sem tökéletes film az Ősi ösztön, mégis nehezen találom a szavakat, ha a negatívumait szeretném kiemelni. Hiszen bár eleinte nem túl szimpatikusak a szereplők, és a szövegeik sem érdekfeszítőek, amint felpörögtek az események, nem tudtam levenni a szemem a vászonról! Aki tehát Jordan Peele gondolkodós horrorjaihoz hasonló élményt keres, az rossz ajtón kopogtat, ha viszont nehéz témák boncolgatása helyett csak egy gore-ral teli, szórakoztató moziélményre vágysz vagány szintis zenével, akkor az Ősi ösztönnél jobb filmet most nemigen találsz a filmszínházak műsorán!
80 Ősi ösztön (2026)
Lucy hazatér az egyetemről, és újra találkozik családjával, köztük Bennel, a csimpánz házi kedvencükkel. Egy medencés buli során Ben veszettséget kap, és agresszívvé... több»
Szereplők: Troy Kotsur, Johnny Sequoyah, Jessica Alexander, Victoria Wyant, Gia Hunter