![]()
Az első film végén kicsit olyan félve pislogtam a második rész irányába: "Ezt a befejezést fogják továbbvinni?" Siker lesz ilyen változtatással?
És igen, nekem már megint sikerült ellopni a szívemet. Többek között olyan erős horrorisztikus jelenetekkel, amik a Bone Tomahawk film egyetlen jelenetét idézik. Csak ott az egész film nem ért semmit a horror nélkül, itt meg az explicit agyzabálás MELLETT is jól működik a film. Pedig nem vagyok gore rajongó (legalábbis eddig azt hittem, de egyre gyanúsabban tekintek magamra, meg a nyálelválasztásomra ezeknél a jeleneteknél).
![]()
Egyrészt nagyon jól alakították a történet energiáit, nem csúsztak ki a hangulat vékony nyomtávjából (teljesen), másrészt azért mégis sikerült a doki karakterét hibásan mozgatni a fináléban. Ralph Fiennes remekül játszott, szerintem ez öregkora jutalomjátéka. De abból a letargikus, elégikus karakterből, amiben eddig mozgott, nem következik az, hogy az öreg parancsszóra fergeteges Iron Maiden szólókoncertbe kezd.
A nosztalgia érzetét, ami tökéletes volt még az elején (Duran Duran lemez), sajnos feláldozták a Sátán oltárán egy katarzist remélő jelenetben. Nem jött el (legalábbis nekem), pedig amúgy tökéletes volt, csakúgy, mint az egész film.
Nagyra értékelem egyébként a nemzeti büszkeség bemutatását (az első filmben angol íjászok, itt meg brit pop és heavy metal együttesek), ami nem volt egyik esetben sem bántóan patrióta. Amiért szintén megérdemli a zseniális jelzőt ez a film, az az újítás, hogy most először a világtörténelemben láthatjuk, mit érzékelnek a fertőzöttek, a tudatok hogyan nyomorognak a vírus elnyomása alatt.
És a Róka (Sámson) szelídítési kísérlete meg annyira csodálatosan van előadva, csakúgy, mint az első részben az Anya alakjának átkísérése Odaátra. Egyszóval, formabontó, zseniális film ez, működik minden részletében (nálam). Két végszó: egyrészt a Spikey-t játszó gyerekszínész remekül adja továbbra is a rettegő gyereket, megvan a folytonosság az előző részhez, jó színész. A másik, hogy Jimmy alakja messze jobb, mint a Walking Dead Negan formája, és így azt is elnézem, hogy amit én a zombis filmek halálának tartok, bekövetkezik itt is. Amikor egy zombiapokalipszisben a zombik háttérparavánként működnek, mondhatni türelmesen állnak, várakoznak, mert a fő téma az ember-ember konfliktus, az emberi agresszió, beteg psziché. Azért mondanám ezt, mert gyűlölöm a sorozatokat mint műfajt!? És nem tudom elviselni, amit a kétórás történetmesélési szellemmel tesznek!? Ugyan! Bár szerintem nem Amerika a Sátán, hanem az elátkozott, erőszakolt modern sorozatok műfaja az...! Mpff hrrm tomp. Befejeztem.
Egy zombihordák által uralt, a külvilágtól elzárt Angliában még mindig élnek kisebb emberi közösségek. Ők azok, akiknek sikerült megvédeniük magukat, és a civilizáció... több»
Szereplők: Ralph Fiennes, Cillian Murphy, Jack O'Connell, Alfie Williams, Emma Laird