2026.09.18 04:01 zsena Olvasottság: 3301x
0

Guy Ritchie a kedvenc szereplőm, pedig benne sincs

Szerintem az Úriemberek sorozat már ott félremegy sokaknál, hogy ugyanazt várják tőle, mint a filmtől. Pedig ez egy spin-off. Max. annyi köze van közvetlenül a filmhez, hogy ugyanaz a cannabis-biznisz az alapja, ugyanúgy angol arisztokraták földjei alatt működtetve. Nem ugyanazok a karakterek, nem ugyanaz a történet, és szerintem nem is ez volt a cél. Guy Ritchie is úgy nyilatkozott erről a világról, hogy rengeteg ötlete maradt még benne, amelyek a filmbe már nem fértek bele, ezért szerintem teljesen érthető, hogy nem elengedte az alapötletet, hanem továbbvitte és kibontotta egy sorozatban. A filmben is voltak gyengébb és jobb karakterek, itt is vegyes a felhozatal, de a sztori, a rendezés, a párbeszédek és jópár színész alakítása itt is csodálatos. Nekem végig megvolt benne az a nagyon sajátos Guy Ritchie-világ, ami miatt eleve szeretem ezeket az alkotásait.

Hirdetés

És Freddy (Daniel Ings) színészi játéka valami eszméletlen. Teljesen őrült, kiszámíthatatlan, idegesítő és közben elképesztően szórakoztató. A második évadban abban a pár jelenetben is, amit ráosztottak, konkrétan ellopta a jelenetet. Nekem ő tipikusan az a karakter, akiből elég pár perc és már történik valami.

Guy Ritchie a kedvenc szereplőm, pedig benne sincs

Susie (Kaya Scodelario) és Eddie (Theo James) dinamikája nekem a második évadban sokkal jobban összeállt. Sokkal természetesebbnek és összeszokottabbnak érződnek együtt. Eddie közben egyértelműen erősebb karakter lett. Már nem csak sodródik ebben a világban, hanem egyre inkább úgy viselkedik, mint aki tényleg odatartozik. És a színészi játékával sem értem teljesen a problémát. Tudom, hogy sokan panaszkodtak Theo Jamesre, de könyörgöm, ezt a szerepet konkrétan rá írták. Eddie pont attól Eddie, hogy visszafogottabb, elegánsabb, kontrolláltabb, miközben körülötte mindenki teljesen más karaktert és energiát hoz. A második évadra szerintem Theo James is sokkal jobban belakta ezt a szerepet.

Akit viszont nálam nagyon sikerült még jobban kiemelni, az Geoff (Vinnie Jones). Az a rész, ahol végre több teret kapott, nekem kifejezetten pezsdítő volt. Végre nem csak ott állt a háttérben mint a csendes, mindent látó figura, hanem elkezdett rendesen kibontakozni a karaktere. Vinnie Jonesnak eleve annyira jól áll ez a világ, hogy kb. csak be kell sétálnia a képbe és már érzed, hogy Guy Ritchie-filmet nézel. Nekem ő lett az egyik, ha nem a kedvenc karakterem az egész sorozatból.

Az egészben pont azt szeretem, hogy nem akarja lemásolni az Úriemberek filmet. Ugyanabból az alapötletből épít fel egy másik történetet, miközben megtartja a mariska gyártását és forgalmazását körülölelő elegáns, mocskos, abszurd bűnözői atmoszférát. Nekem nyomokban végig ott volt benne a Blöff, A ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső és természetesen az Úriemberek hangulata is. Az abszurd helyzetek, a brit arisztokrácia és az alvilág találkozása, a fekete humor, az elszállt mellékkarakterek, az egymásra épülő problémák és az a fajta káosz, amiből valahogy mégis mindig összeáll egy történet.

Persze nem tökéletes. Van gyengébb karakter, van kevésbé érdekes történetszál, és van olyan szereplő, akiből én sokkal többet néztem volna. De nálam ezek messze nem húzták le annyira, hogy ne tartsam kiemelkedően szórakoztató és színvonalas sorozatnak. Elfogadom, ha valakinek nem tetszik. Tényleg ízlés kérdése. De attól még nem kell lenézni azt, akinek ez simán felért egy színvonalas Guy Ritchie-féle alkotáshoz. Én legalábbis pontosan azt kaptam, amit vártam. Nem az Úriemberek film másolatát, hanem ugyanazt a világot, ugyanazt az őrületet és ugyanazt a nagyon felismerhető stílust egy másik történetben.

És valahol ez az egész sorozat legnagyobb erőssége is nekem. Vinnie Jones a kedvenc karakterem, Freddy minden megjelenésén szakadok, Susie és Eddie párosa egyre jobban működik, de valahogy mégis Guy Ritchie a kedvencem az egészből úgy, hogy emberünk egy percet sem játszott benne. :)) Mert az egész sorozaton ott van a kézjegye. És tőlem ennél nagyobb dicséretet egy rendező és alkotó nem nagyon kaphat.

akció | krimi | vígjáték

Theo James ismét Eddie, a herceg bőrébe bújik, akit ezúttal még nagyobb célok hajtanak. Birodalmának kiterjesztése érdekében már nemcsak hazai terepen mozog, hanem a nemzetközi... több»

0