![]()
Arra gondoltam hogy kissé körbetekintek a közelmúltban bemutatott ázsiai horrorfilmek felhozatalán és így akadtam rá jelen filmünkre, az indonéziai filmgyártás egyik tavalyi produkciójára, Az elixírre. A tartalma és az előzetese alapján, egy tipikus zombiapokalipszises fimre utalt, viszont sok helyen olvastam azt is még róla, hogy van benne némi drámai töltet is, ugyanis majd egy család túlélőpróbájának lehetünk a tanúi a közel két órás játékidőben. Nekem ennyi már elég volt ahhoz, hogy érdeklődve kezdjek bele Az elixír című filmbe. Lássuk hát, hogy milyen is lett a film!
Kevés Indonéziából származó film jut úgy hirtelen az eszembe, így kissé nehezen tudtám besorolni azt, hogy jelen filmünk minőségben hol helyezkedne el az indonéziai filmgyártásban, így hát marad a globális megítélés az adott produkcióval szemben és hát az nem túl acélos (de azért jómagam nem sorolnám azért a trash kategóriába). Maga a filmet a Netflix streaming óriás rendelte be, így mozis forgalmazása sehol nem volt.
![]()
Véleményemet a film pozitívumaival kezdeném (ugyanis abból sajnos jóval kevesebb volt szerintem). Az első ami eszembe jut e téren a film megtekintése után, hogy technikailag egyáltalán nem nézett rosszul ki (már csak emiatt se sorolnám a trash kategóriába). A maszkok és a sminkek is elfogadhatóak voltak benne, ráadásul a véres jelenetek se voltak rosszak. Viszont itt azért gyorsan kitérnék arra, hogy bár a véres jelenetek mennyisége aránylag rendben volt, viszont eme jelenetekre nem volt igazán jellemző se a brutalitás, se pedig a naturális ábrázolási mód. És sajna körülbelül a film pozitívumai ennyiben ki is fúlt nálam. Ennél viszont sokkal több volt a negatívumok oldalán.
Kezdeném máris maga a történettel. Na azt nem mondhatjuk a történetére, hogy túlontúl bonyolultra sikeredett volna (pedig hát hárman is dolgoztak a film forgatókönyvén), sőt! Már maga a történet elixíres felütését eléggé silánynak és kidolgozatlannak véltem, ugyanis leginkább azt az érzetet keltette mindez bennem, mintha a forgatókönyvírónak talán az lett volna a legnehezebb feladatuk az írás közben, hogy miként robbantsanak ki egy zombiapokalipszist. Na ők erre nem sokat adtak, így kreáltak is gyorsan egy finoman szólva is elég nevetséges kiindulópontot ennek. Mindegy legyintsük rá, viszont sajnos a film a továbbiakban se lett jobb történetileg. Ráadásul a még fentebb említett drámai töltetnek se volt semmi ereje és ha még ez nem lenne kellőképpen elegendő, akkor itt van még az is, hogy elképesztő ostobaságoktól se volt mentes sajnos a film. Oké, ezen ostobaságok egy részét betudhatjuk annak, hogy talán a feszültség fokozása miatt kerültek végül bele a filmbe, de sajnos nem ez volt a jellemző ezeknél.
A következő nagy gondom a filmmel, a legkevésbé sem nevezhető hiteles színészi alakítások. Nem csak hogy gyenge lett színészetileg a film, de sok esetben annyira kilógott az a bizonyos lóláb e téren, hogy egyetlen karakter sorsa se igazán tudott nagyon érdekelni és ez egy túlélős horrorfilm esetében hát azért elég nagy hiba. Ráadásul mindezen negatívait tovább mélyítette nálam még az is, hogy erősen túl lett hozva a játékidő, ugyanis 30-40 percet bőven faraghattak volna belőle, úgy talán merném azt írni hogy a film cselekményvezetése feszesre sikeredett, de így még ez se igazán sikerült.
Mindent egybevéve Az elixír című film nálam két csillagra jó volt, de hogy még egyszer nem nézném meg, az szinte biztos!
43 Az elixír (2025)
Egy rosszul működő család története, amely híres gyógynövény-üzletet vezet. A cég tulajdonosa egy új főzet létrehozásán dolgozik, ami végül zombiapokalipszist eredményez. több»
Szereplők: Mikha Tambayong, Donny Damara, Eva Celia Latjuba, Kiki Narendra, Marthino Lio