![]()
Nagyon vártam már ezt a filmet (harckocsi-fanként), és kifejezetten ezért fizettem be egy hónapra a Prime Videóra, hogy megnézhessem. Miután láttam, rögtön billentyűt ragadtam, és saját filmes blogomon (navarro.blog.hu) máris írtam egy elemzést. Itt a Mafabon már inkább a film pozitívumaira és negatívumaira fókuszálnék. De először is kiemelném: A Tigris (Der Tiger) egy német készítésű mozi, ami különlegessé teszi a második világháború legpusztítóbb harckocsijának bemutatását, hiszen ők maguk mutatják be saját tankjukat (akárcsak egyébként 2018-ban az oroszok a T-34 című filmjüknél).
A középpontban egy adott német harckocsi áll (egy Tiger I.) és annak 5 fős személyzete, akiknek a keleti fronton zajló kalandjairól és bevetéseiről szól a film. Az időszak 1943 ősze, amikor a németek már visszavonulóban vannak, és elszenvedték a sztálingrádi kudarcukat.
![]()
A nyitó jelenetben épp a Dnyeper egyik hídján vonulnak vissza az orosz tüzérség elől. Éppen csak, hogy túlélik, máris mehetnek egy újabb bevetésre: egy német ezredest kell kimenekíteniük a frontvonal túloldaláról. Colonel von Hardenburg egy titkos bázison tartózkodik, és nem kerülhet orosz kézre, mert ha kivallatják, rengeteg katonai titkot árulhat el. Ki kell tehát menekíteni, mely feladatra Philip Gerkens hadnagy Tigris tankját szemelik ki.
Az akció nehezen indul: már az elején majdnem ráhajtanak egy aknára, amit csak nagy nehézségek árán tudnak hatástalanítani. Később orosz T-34 harckocsikkal kell összecsapniuk, végül pedig SZU-100-as páncélvadászok elől menekülnek. A film legjobb részei ezek a csaták, A Tigris és az orosz tankok, illetve önjáró lövegek között. Láthatunk egy működőképes Tigrist kívül-belül és harc közben. A Tigris a második világháború sztártankja volt, melyet például a nyugati fronton babonásan tiszteltek.
Pozitívum az összecsapások megmutatása, a harckocsi-közelképek sokasága és a kezelőszemélyzet emberközeli láttatása. Negatívum, hogy túl egyszerű az alapsztori, és a végén a csattanónak szánt fordulat egy zagyvaság (szerintem legalábbis). Összességében azonban több a pozitívum, így négy csillagot mondok értékelésként. (80%)
82 A Tigris (2025)
akció | dráma | háborús | thriller
Egy német Tiger tank ötfős legénységét titkos küldetésre küldik messze a harcokkal teli frontvonal mögé. A Wehrmacht metamfetaminjával táplált küldetésük egyre inkább a... több»
Szereplők: David Schütter, Laurence Rupp, Sebastian Urzendowsky, André Hennicke, Leonard Kunz