![]()
Holtai Gábor egy nagyszerű színészcsapattal készítette el az elmúlt évek egyik legjobb magyar thrillerét, az Itt érzem magam otthon című közönségsikert, mely azóta is tarol a hazai mozikban. Én magam február végén láttam kedvenc veítőtermemben és rögtön nagy hatást gyakorolt rám nem csupán üzenete, de kitűnő rendezése és forgatókönyve miatt is, nem beszélve a kiváló alakításokról Molnár Árontól, Lovas Rozitól, Gryllus Dorkától, Simon Kornéltól, Szervét Tibortól (és a többiektől is). Ami miatt számomra igazán különleges ez a film, az nem más mint a mesterien sugallt párhuzam napjaink politikai berendezkedése egy felvázolt alaptörténet között egy mesterségesen összerakot családdal. Adott ma egy párt, mely pontosan úgy működik, ahogyan a filmbeli család.
Van benne családfő (keresztapa), van benne karhatalom, Marci (Molnár Áron) és akadnak feltörelvő, szervilis hívek is (lásd: családtagok). Az egélszet áthatja egy felülről vezérelt direktíva, mely a Papától indul ki, és amelyhez mindenki igazodik. A forgatókönyv és rendezés egy ebbe a közegbe kívülről belecsöppenő nő, Rita (Lovas Rozi) szemével láttatja a családot. Rita eleinte nem érti mi folyik körülötte elrablását követően, majd idővel (amíg elkülönítve sanyargatják egy szobában), Marci megérteti vele a lényeget.
![]()
Ha alkalmazkodik és elfogadja úgy nevét, egyéniségét illetve szerepét a családban, akkor élhet valamiféle életet köztük, ellenkező esetben marad a földön fekvés, éhezés és szenvedés. Rita belemegy (nem is tehet mást) és látszólag elfogadja, hogy ő mostantól Árpád Szilvia, a házban éldegélő család egyik tagja. Egy idő után megsimeri a rendszer jellemzőit, a többiek motivációit és leginkább a szabályokat. A film groteszk és szürreális egyszerre, ugyanakkor pontosan rávilágit a szervilizmus működési mechanizmusára. Számomra a mesterséges, szintetikus család maga a kormánypárt napjainkban, a családtagok pedig a legfőbb vezetők. Egy nap egy kilépett egykori családtag tönkreteszi majd őket, ahogyan a filmben is. Talán épp április 12-én? Meglátjuk (és reménykedünk).
84 Itt érzem magam otthon (2026)
Egy fiatal nőt, Ritát egy ismeretlen család elrabolja az utcán. A gyanús Árpád család lakásában tér magához, és makacsul azt állítják, hogy ő valójában Szilvi, a rég... több»