2025.12.27 00:04 The Wolf Olvasottság: 797x
9

Indiános film Star Warsba oltva lenyűgöző tálalásban

James Cameron még mindig nagyon ért a filmkészítéshez és a látványos dolgokhoz, ezt most újra bizonyítani tudta a harmadik Avatár film elkészítésével. A Tűz és Hamu lenyűgöző látványvilágú film lett, tele izgalommal és érzelemmel. Feltöltődve jöttem ki a moziból karácsony másnapján a hosszú, 192 perces játékidő ellenére is. A filmbeli történetben a gonosz oldalt ezúttal is az emberek jelentik, akik most is betolakodók és akiknek továbbra is Pandorára fáj a foguk, miközben erőszakosak és a legkevésbé sem tisztelik a különleges bolygó természeti kincseit.

Vezetőjük Ardmore tábornok-asszony (Edie Falco) és a tőkét képviselő Selfridge (Giovanni Ribisi) akik elfoglalni, kifosztani és leigázni tervezik a planétát, miközben legyilkolják az összes tengeri Tulkunt, az általuk termelt alkaloida kinyeréséért. Mivel közben megtudják, hogy Spider (Jack Champion) Eywa segítségével átalakult és emberként is képes belélegezni Pandora levegőjét, elhatározzák a fiú elfogását is. Erre a feladatra Quaritch ezredes (Stephen Lang) avatárját kérik fel, aki a srác apjaként ezer örömmel ered a nyomába. Jake Sully (Sam Worthington) sem lesz tétlen, Neytirivel (Zoe Salsana) összefogásra ösztönzik a Na'vi klánokat és elhatározzák, hogy újra megvédik bolygójukat és a tengereikben élő, ám az emberek által halálra ítélt Tulkunokat.

Indiános film Star Warsba oltva lenyűgöző tálalásban

A bonyodalmakat tetézi, hogy van a bolygón egy Na'vi törzs a Mangkwan, mely Quartich ezredes mellé szegődik és az offenziívába kezdő embereket kezdi segíteni (tűzfegyverekért cserébe). A 192 perc utolsó negyede rengeteg izgalmat hoz: Jake harcba kezd Qaritch ezredessel, Neytiri Varanggal (ő az áruló törzs matriarchája) a gyerekek pedig menekíteni próbálják Spidert illetve meggyőzni akarják a Tulkunokat és Eywát, hogy eljött a harc ideje. Hihetetlenül és lenyűgözően ingergazdag minden képsor: földön, égen, vízen és víz alatt egyaránt kapunk székhez szegező jeleneteket. A sztori pedig egyszerűsége okán ragad magával bennünket, hiszen akár egy indiános történet is lehetne, a fehér betolakodók ellen összefogó indián törzsekkel, akik között fehérek is akadnak. A milliónyi repülő, száguldó, víz alá merülő szerkezet illetve lény miatt egy kicsit Star Warsba oltott tálalásban kapjuk mindezt, így csak annyi a dolgunk, hogy elmerülünk a látványvilágban, mely az egyik leggazdagabb a mozi feltalálása óta. Engem levett a lábamról Cameron filmje és nagyon sajnáltam mikor végetért és felgyulladtak a lámpák, ami jelezte, hogy ki kell kászálódnom mozi-székemből melyben egy 192 perces felejthetetlen utazást tettem. Az értékelésem természetesen öt csillag (hogyan is lehetne kevesebb).

akció | dráma | fantasy | kaland | sci-fi | thriller

A háború és fiuk elvesztése után Jake Sully és Neytiri kénytelen azzal szembesülni, hogy Pandorát új veszély fenyegeti: feltűnik a Hamu népe, élükön a könyörtelen... több»

9