2025.12.30 14:29 Dr. Houseman Olvasottság: <100x
5

Kár kihagyni az év leglátványosabb filmjét

James Cameron harmadik dobása lett a legjobb, 197 percben és annyi látványos jelenettel, amennyit csak képesek voltak beletuszkolni ebbe az elnyújtott játékidőbe. Saját blogomon (drhouseman.blog.hu) írtam már egy 4 ezer karakteres elemzést, így itt inkább csak a pozitívumokra és negatívumokra fókuszálnék.

Pozitívum, hogy iszonyúan ingergazdag a film: sok a víz alatti jelenet, a levegőben is rengeteget járunk és sok az erdős, természetközeli kaland is. A jelenetek többsége mégis egyébként a vízhez, tengerekhez kapcsolódik. Ugyancsak pozitívum, hogy a szimpla na'vi kontra emberek harcot ezúttal árnyalták egy emberekhez átálló na'vi törzzsel, akik királynőjük vezetésével követik Quaritch ezredest (Stephen Lang) és így a hódító ember-hadsereget. Pozitívum a sok új lény, illetve teremtmény, és hogy a na'vikban most is felfedezhetőek az emberi vonások (külsőleg és belsőleg egyaránt).

Kár kihagyni az év leglátványosabb filmjét

Negatívum, hogy összességében ezúttal is túl szimpla az alaptörténet és sovány a karakterisztika is, vagyis a szereplők felépítettsége és egyéni története, motiváltsága, belső harca (vívódása) nagyon kevés hangsúlyt kap. Mondjuk, egy scifi-fantasy esetében erre talán csekély az igény és csak bennem van parányi hiányérzet ezen a téren.

Öszességében tetszett, szerintem a három eddig elkészült Avatárból ez a legjobb és a leglátványosabb. Sam Worthington és Zoe Saldana most is feldobják a filmet, de nekem a rendezés, a script és a látvány-technika az, ami emlékezetessé teszi a végeredményt. Értékelésem 4,5 csillag, de itt felfelé kerekítettem.

akció | dráma | fantasy | kaland | sci-fi | thriller

A háború és fiuk elvesztése után Jake Sully és Neytiri kénytelen azzal szembesülni, hogy Pandorát új veszély fenyegeti: feltűnik a Hamu népe, élükön a könyörtelen... több»

5