2019.10.29 20:05 Artemisia Olvasottság: 152x
3

Cáparajzás cápák nélkül

Hol is kezdjem? A cselekményvezetés. A fő szálat nem a cápatámadások teszik ki. Rossz ómen egy cápás film esetén. Olyan, mintha a készítőknek nem lett volna elég ötletük, hogy főszállá tegyék a cápás szálat, ezért mellékvágányokra terelték a történetet, amihez még kevesebb ötletük volt.

Az alapsztorit, azaz, hogy a gazdag, kapzsi iparmágnás úgy szerez meg egy eredetileg nem eladó területet, hogy tisztességtelen módszerekkel tönkreteszi/rossz hírét kelti, önjelölt hétköznapi hősök pedig felveszik vele a harcot, a kosztümös filmtől a westernen át a drámáig millió módon, formában és körülmények között kiaknázták már. Attól, hogy most cápás, tengerparti keretbe foglalták, még nem lett újszerű vagy eredeti.

Karakterek és színészi játék. Vannak kötelező sablonkarakterek, amik megformálásához sem erőfeszítés, sem tehetség vagy egyáltalán játék nem szükségeltetik. Gonosz milliomos, idilli család (keményen dolgozó, becsületes erkölcsrendőr férj, "hátország" feleség, szófogadó kislány), kotnyeles újságírónő, szórakozott tudós rokon, jóképű szörfös fiúk, kutyás bácsi. Ehhez, illetve a film költségeihez és besorolásához (kis szódával közepes "Zs") mérten nem láthatunk említésre méltó alakításokat. Talán a jobb napokat (és filmeket) megélt Daryl Hannah-t lehetne futólag megemlíteni, de a karaktersablonja őt is annyira gúzsba köti, hogy meg kellett néznem a stáblistát, hogy tényleg Daryl Hannah-ról van-e szó.

Tényleges téma. Cáparajzás. Megtévesztő cím, ugyanis semmilyen rajzást nem látunk a képernyőn, mindössze a szórakozott tudós fivér jelenti ki a laboratóriumában ülve, hogy nagyobb rajokat figyeltek meg (valahol). Ténylegesen csupán annyit látunk, hogy az öbölbe öntött méreganyag hatására agresszívebb lesz és többször támad ugyanaz a 2-3 cápa. Persze annyira nem, hogy indokolt legyen a horror besorolás.

Összefoglalva azt lehetne mondani, hogy a film túl nagy hangsúlyt fektet a háttérsztorira, mindenáron tartalmat akar belezsúfolni. Pedig lehet, jobban járt volna, ha egy csapat szereplőt ténylegesen bedob egy Cáparajzás kellős közepére, és csinál egy véres, belezős cápás horrort. Egyszerre lett volna autentikus (a cápás horrorok általában a véres jelenetekre építenek) és újszerű (általában gagyik az ilyen jelenetek).

De így egy olyan cápás film lett belőle, ami egy Dallas epizódra emlékeztet. Hamilton Lux egész jó Jockey Ewing kopi...

3