Az Arabeszk (1966) a MAFAB nézői visszajelzései szerint elképesztően jól sikerült, örök klasszikusnak tartott thriller. A filmet a MAFAB.hu-n 4 értékelés alapján nagyon erős fogadtatás övezi, tetszésindexe jelenleg 85%. A nézők a feszült thrillerhangulatot, a klasszikus rangját és Gregory Peck kiemelkedő alakítását emelik ki. Stanley Donen filmjében Peck mellett Sophia Loren, George Coulouris és Kieron Moore is fontos szerepet kap, miközben egy oxfordi professzor egy hieroglifába kódolt összeesküvés nyomába kerül. Pollockot egy közel-keleti miniszterelnök az olajmágnás Beshraavihoz küldi, ám Yasmin kettős játékot játszik, ezért a professzornak és a nőnek végül együtt kell működnie.
Hirdetés
David Pollock oxfordi professzor, az arab hieroglifák szakértője, kellemes blazírtsággal veszi tudomásul, hogy egy közel-keleti miniszterelnök elraboltatja s felkéri, hogy vállalja el Beshraavi olajmágnás megbízatását. Vélhetően az olajmágnás összesküvést sző ellene, melynek a tervét egy hieroglifában kódolták. Beshraavi barátnője, a gyönyörű Yasmin saját házában titkos találkára hívja Pollockot. Figyelmezteti, hogy élete veszélyben forog, de a professzor azt tapasztalja, hogy Yasmin kettős játékot játszik, s átlagosan percenként hazudik, így nehezen deríthető ki, hogy kinek oldalán is áll valójában. Pollock és Yasmin végül is kénytelen együttműködni.
IMDB értékelés:
6.4/10
Rendező: Stanley Donen
Író: Gordon Cotler, Julian Mitchell
Író: Gordon Cotler, Julian Mitchell
Zene: Henry Mancini
Szereplők: Gregory Peck, Sophia Loren, George Coulouris, Larry Taylor, Alan Badel, Kieron Moore, Carl Duering, John Merivale
Premier: 1966.05.05.

A kép forrása: Universal Pictures
Ez egy elképesztően jól sikerült thriller, szerintem egy örök klasszikus, ami amolyan "látni kell" kategória. Egyszerűen imádtam!