Játssz egy iPad-ért! · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
77

Egy nemzet születése (1915)

The Birth of a Nation
Filmadatlap
 
35
Szereplők
1
Vélemények
2
Képek
1
Videók

 
sipiarpi   2016. 09. 05.

Hát ez rohadt hosszú volt. Két részletben tudtam csak végigülni a több mint 3 órás játékidőt. A film története két család sorsán keresztül mutatja be a polgárháborút és az utána következő időszakot. A történet tényleg grandiózus és bonyodalmas. Tetszettek a nagy tömegjelenetek és hogy a rendező színezéssel is fokozta a hatást: a csatajelenetek vörös színben pompáztak. Ami viszont kevésbé tetszett az az egyoldalú ábrázolás. A film nem gyengén rasszista. A négerek csalnak a választásokon, nőket erőszakolnak, isznak, verekednek. A főhős ezek ellen hozza létre a Ku Klux Klánt és rendet tesz. A vége pedig tipikus. A tengerparton a szerelmes pár a szép jövő elé tekint. Griffith érdeme ezzel a művel, hogy megteremti azt a filmnyelvet amit azóta is használnak.

 

A film megtalálható a Steven Jay Schreider által összeállított "101 War Movies You Must See Before You Die" (Magyarul annyit tesz: 101 Háborús film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz) című könyvben. (2009)

(dulkap )
 

A folytatása, The Fall of a Nation címmel 1916-ban jelent meg. A filmtörténetben ez volt az első film, melyhet folytatást készült.

(Bogi87 )
 

D. W. Griffith 1926-ban elkészítette Intolerance c. filmjét válaszul a kritikákra, melyet jelen film kapott.

(Bogi87 )


  Előzetes A film adatlapja
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.