Játssz egy PlayStation-ért · Keressük a nap véleményíróját! Nyerj mozijegyet minden nap! · Fórum (új!) Login  
Peter Finch

Peter Finch

Színész

Szül.: 1916. szeptember 28., South Kensington, London, Egyesült Királyság
Elhunyt: 1977. szeptember 14., The Beverly Hills Hotel, Beverly Hills, Kalifornia, Egyesült Államok

Adatlap
52
Filmográfia
10
Díjak
15
Érdekességek
10
Képek

Érdekességek

Hálózat (1976)

Ez volt Peter Finch utolsó filmje.

Hálózat (1976)

Peter Finch volt az első olyan színész, aki posztumusz Oscar-díjat kapott az alakításáért.

Hálózat (1976)

A szerepükért Oscar-díjat kapott Faye Dunaway, Peter Finch és Beatrice Straight mindannyian szerepelnek közös jelenetben William Holdennel, de egymással közös jelenetben nem szerepelnek.

Hálózat (1976)

Peter Finch, miután elolvasta a forgatókönyvet, mindenképp meg akarta szerezni Howard Beale szerepét, így saját költségén azonnal elutazott a próbafelvétel helyszínére.

Hálózat (1976)

Sidney Lumet szkeptikus volt Peter Finch Howard Beale szerepére való alkalmasságával kapcsolatban, mivel nem hitte, hogy az ausztrál születésű Finch megfelelő amerikai akcentussal tud beszélni. Miután a színész küldött neki egy felvételt arról, ahogyan tökéletes akcentussal felolvassa a New York Times-t, azonnal megkapta Beale szerepét.

Hálózat (1976)

Peter Finch a forgatás alatt többször fáradékonynak mutatkozott és kifulladt a megterhelő jelenetek felvétele alatt, ami előrevetítette a színész szívének fokozatos gyengülését, majd hónapokkal későbbi szívinfarktusát.

Hálózat (1976)

A filmben öt Oscar-díjas színész (William Holden, Faye Dunaway, Peter Finch, Beatrice Straight, Robert Duvall) és egy Oscar-díjra jelölt színész (Ned Beatty) látható.

Hálózat (1976)

Sidney Lumet először William Holdennek akarta Howard Beale, míg Peter Finch-nek Max Schumacher szerepét, de miután megbizonyosodott Finch tökéletes amerikai akcentusáról, megcserélte a szerepeket.

Hálózat (1976)

Minden stábtag tudta, hogy a film sikere attól függ, hogy William Holden és Peter Finch hogyan jön ki egymással a forgatás alatt. Mindenki megkönnyebbülésére a két veterán színész azonnal megtalálták a közös hangot, és a forgatási szünetekben mindenféle történettel szórakoztatták a többi stábtagot (ahogy azt a filmben is teszik a karaktereik).

Hálózat (1976)

A stúdió eredetileg William Holdent a legjobb férfi főszereplő, míg Peter Finch-et a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában akarta indítani az Oscar-gálán, hogy növeljék a nyerési esélyüket. De miután Finch kijelentette, hogy Howard Beale szerepe nem mellékszerep, mindkét színészt a főszereplő kategóriában indították.

Hálózat (1976)

Miután kiderült, hogy William Holden és Peter Finch is jelölést kapott a legjobb férfi főszereplő Oscar-díjára, mindkét színész próbált minél nagyobb médiafeltűnést kelteni. Míg Finch számtalan televíziós interjút adott, addig Holden megengedte, hogy lefotózzák Palm Springs-i otthonában (amihez csak nagyon ritkán adta engedélyét).

Hálózat (1976)

William Holdent karrierje során számtalanszor válogatták be sokkal merészebb szereppel rendelkező színészek mellé, akik több esetben aztán Oscar-díjat nyertek alakításukért, míg Holden játéka elismerés nélkül maradt. A színész eldöntötte, hogy ebben a filmben nem hagyja magát háttérbe szorítani, és minden erejét beleadja alakításába, ami meg is hozta neki az Oscar-jelölést, de Peter Finch elhalászta előle a díjat.

Hálózat (1976)

Az előrejelzések szerint a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díj kategóriában William Holden volt a legesélyesebb Peter Finch bekövetkezett haláláig, aki így (vélhetően) a szimpátia szavatok révén nyerhette el a díjat.

Egy apáca története (1959)

Hepburn a férfi főszerepet a férjének Mel Ferrernek szánta, ám a rendező ezt meg sem hallotta. Helyette két francia színésznek Gérard Philipe-nek és Yves Montand-nak ajánlotta a szerepet, ám mindketten visszautasították. A főszerepet végül Peter Finch kapta meg, aki bár brit volt, de értett az idegen akcentusokhoz.

Elefántjárat (1954)

Férfi főszereplőnek Laurence Olivier-t akarták, ám ő végül színházi teendői miatt nem tudta elvállalni, így végül felesége mellé partnerként Peter Finchet javasolta, aki a saját színházi társulatának a tagja volt.
Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk, és módosíthatóak a beállítások.