2018.03.04 22:56 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Az Oscar-szezon Holdfénye

A film, amelyet az idei Oscar-szezon Holdfényének kiáltottak ki, ügyesen játszik az eszközeivel. A környezet csodálatos, a szereplők tökéletesen lettek kiválasztva, a többnyelvűség (nem is két, hanem három nyelven beszélnek a filmben, s akár egy párbeszéden belül is váltogatják azokat) egészen különleges töltetet ad a sztorinak; valami mégsem klappol. A Szólíts a nevedenben igazából nem történik semmi, de ez nem róható a számlájára, hiszen a tényleges kalandok helyett sokkal inkább a karakterek (legfőképpen pedig Elio) lelkében kalandozunk. Az első egy és negyed órában azt éreztük, hogy kissé túl hosszúra nyúlik a felvezetés, főleg annak fényében, hogy tudtuk, hogy mi várható a folytatásban.

Aztán mikor beteljesült, aminek be kellett teljesülnie, kicsit visszasírtuk a film első negyedét. Nehéz jól kezelni a filmvásznon az azonos neműek szerelmét, főként beletörik a bicskájuk a rendezőknek a két férfi között kialakult viszonyba. (Valamiért azt érzem, hogy bátrabban dolgozzák fel a leszbikus történeteket). Mutassunk is valamit, de ne legyen annyira direkt, mint mondjuk a Túl a barátságon szex jelenetei.

Az Oscar-szezon Holdfénye

De mégis (akárcsak a Holdfénynél), itt is azt érzem, hogy a készítők nem voltak elég bátrak ahhoz, hogy be is teljesítsék a célt, amelyet kitűztek maguk elé. Így kissé hamvába holtnak érzem az egészet, mert továbbra is csak a téma felszínét kapargatjuk. Ehhez még azt is hozzá kell tennünk, hogy a cselekmény a lassú felvezetés után sem akar tempót váltani, s a végére (legalábbis számunkra) a teljes unalomba fulladt.

Az identitásában kételkedő tizenéves srác (s itt kell megjegyeznem, hogy Timothée Chalamet tényleg jó a szerepben) önmagában erős téma, de szerintem a Szólíts a neveden nem adott túl sok pluszt hozzá. Nagy pozitívuma a szülői magatartás, amelyet bemutat, s a legtöbb kritika által méltatott apai monológ a film végén (ez szerintem is erősíti a végeredményt). A lezárás azonban túlzottan kiszámítható, Elio és Oliver telefonbeszélgetésénél szinte várható volt a nagy bejelentés. Tettünk egy szép kirándulást az észak-olaszországi nyárba, valamint egy kamasz lelkivilágába, de akkora pluszt nem kaptunk, amelyre a kritikák alapján számíthattunk.

dráma | romantikus

1983 nyarán, Észak-Olaszországban a 17 éves amerikai fiú, Elio Perlman (Timothée Chalamet) a családja XVII. századi villájában tölti napjait, kottákat másol és Marziával... több»

0