2017.11.14 18:51 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Nem egy világmegváltó film

A lesújtó kritikák miatt nem számítottam túl sok jóra a filmmel kapcsolatban. Ehhez képest pozitívan csalódtam, annyira azért nem borzalmas, mint ahogyan beharangozták. Mondjuk tény, hogy nem is a filmtörténelem legmaradandóbb alkotása, de azt hozza, amit egy katasztrófafilmtől elvárhatunk.

Több látványos jelenet van, s igen, kicsit túlteng a CGI, de hát nehéz is lenne máshogy megoldani a „döntsük romba a világot” projektet. Az alapfelvetés, hogy olyan műszereket fejlesztenek ki, amelyek próbálják megvédeni a Földet a természeti katasztrófáktól, elgondolkodtató, az mondjuk egy kicsit kiszámítható volt, hogy egy meghibásodás miatt éppen az ellenkező hatást érik el a kütyük.

Nem egy világmegváltó film

A mellékszálak eléggé sekélyesek: a testvérviszály (és annak megoldása) igazi lerágott csont, a karakterek eléggé egysíkúak; Gerald Butler úgy vonul végig a filmen, mintha azt hinné, hogy ő Superman reinkarnációja, kisöccse pedig annyira naiv, hogy nem is értjük mit keres ilyen magas pozícióban. Azt már ne is említsük, hogy a fő rossz fiú(k)ról is hamar lehullik a lepel. S ami leginkább zavart az a szirupos végkifejlet. Rögtön az Armageddon jutott eszembe róla, azzal a különbséggel, hogy ott megmerték lépni azt, hogy feláldozták az egyik főszereplőt, s hogy nem minden happy end. Egy ilyen történetben ugyanis nehéz elhinni, hogy SPOILER Gerald Butler figurája egyetlen karcolás nélkül megússza a kalandot SPOILER

Talán itt fogható meg leginkább a film fő hibája: egyszerűen átlagos benne minden, mi több, még katasztrófafilmként is átlagos: középszerű effektek, történet, szereplők, semmi váratlan megoldás, gyakorlatilag a zsáner adta lehetőségeit sikerült belepakolni patikamérleg pontossággal. Egyben tökéletes példája annak az esetnek, amikor egy film az összes értékelhető poént ellövi a trailer során (ami pedig maradt, az inkább kínos, mintsem vicces). A gyerekszereplő beemelése narrátori szerepbe pedig egy klasszikus klisé, amely a giccses lezárásra csak rádob egy lapáttal.

Összességében tehát: a kritikák talán túlzottan lehúzták a filmet, popcorn mozinak ugyanis megteszi. Abban azonban igazuk van, hogy a film túl sokat képzelt magáról, s az semmiképpen sem mondható, hogy megváltotta a világot. Szóval: nem katasztrofális, de nem is túl emlékezetes alkotás.

56 Űrvihar  (2017)

akció | katasztrófafilm | sci-fi | thriller

A klímaváltozás biztos és elkerülhetetlen. És semmi kétség: a Föld lakóinak az életébe kerülhet. A rémítő lehetőség végre szövetségbe kényszerítette a világ... több»

0