2015.10.27 19:32 Sodanth Olvasottság: <100x
3

KULTFILM

A Drive a 2000-es évek legjobb mozija. Aki a plakátok, a kocsik és egy szépfiú sztár miatt valami Halálos Iramban akciómozit várt volna az csalódott. Aki viszont a pop-corn mozi mellett, vagy pont abban valami többre is fogékony, annak ez nagyon bejött. Ez kérem maga a nagybetűs KULTFILM.

Sőt inkább művészfilm. Nicolas Winding Refn egy igen megosztó rendező, ezt a filmet is sokan nem értették, sokan egekig magasztalták. Ez a film nem bugyuta akciómozi, mely műfaj a 90-es évek vége óta, egyre vacakabb. Ez egy neo-noir gengsztermozi, némi drámával és romantikával.

KULTFILM

Egy régivágású, a 70-es, 80-as évek filmjeit megidéző zsánerfilm, melynek hangulata szinte beszippant, aki erre fogékony. A film leginkább Ryan O'Neal 78-as, The Driver mozijára hasonlít, de attól lényegesen eltér. Itt a forgatókönyvíró, könyvét adaptálta, és írta olyan nagyszerű filmnyelvre, mely mára teljesen ismeretlen. A történet nem bonyolult, szokványos gengszter sztori, bosszúról, egy névtelen, magányos hősről, a védelemre szoruló nőről és gyerekéről és az emberi mocsokról, mely mindent és mindenkit elönt. Ryan Gosling végre megmutatta, hogy nagyon is jó színész, alig mond valamit, nem ez az agyonkigyúrt akciósztár, alacsony kis fazon, de nézése néhol vérfagyasztó, tekintélyt parancsoló és karaktere egy nagy pokoljáráson megy keresztül, csakhogy megmentse szeretett nőjét. A film története, tehát egyszerű, mentes a buta sablonoktól, nincsenek itt nagy pörgős akciók, gyors vágások, sok és értelmetlen lövöldözések és robbanások, ellenben kapunk egy olyan atmoszférát, amelyet az idősebb mozibajárók legutóbb a 80-as években tapasztalhattak meg. A film igazi neo-noir, mellé jön a szintipop zene, a western stílusú dialógusok és hős, ill. a kocsik. Igen a film tiszteleg a régi filmek kaszkadőrei előtt is, amikor még életveszély volt az akciófilm forgatása, amikor érezni lehetett a sérülést, az ütközést, az erőszakot a vásznon, mielőtt műanyag, élettelen CGI-re váltottunk volna. Ez a film az utóbbi évek legfontosabb munkája, megmutatta, hogy létezik még igazi filmművészet, létezik színészet és történetmesélés, hangulat és feszültségkeltés számítógép nélkül. Mára kultmozi lett, az értőbb közönség imába foglalja és viszi tovább. Köszönjük Refn!

dráma | krimi

Driver egy igazi magányos farkas, aki fapofával űzi a veszélyt. Nappal autós kaszkadőrként dolgozik, éjjel rablásoknál sofőrködik. Felkapott a szakmájában, mert igazi profi: a... több»

3