2017.12.29 13:36 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Foci és cigányság

A film nézése előtt/közben azon gondolkodtam, hogy lehet-e attól jó egy film, hogy egy fontos témát illeszt a cselekményének középpontjába. A Brazilok ugyanis a társadalmunk egy igencsak megosztó problémát mutat be nagyközönségnek szánt, bő másfél órás vígjáték keretében. A készítők bátorsága valóban dicsérendő, de a kivitelezés több pontján is hibát vélem felfedezni, emiatt pedig kissé keserű a szájíz.

Azt én is remek ötletnek tartom, hogy a cigányságról, s a hozzájuk kapcsolódó társadalmi hozzáállásról, sztereotípiákról filmet készítsünk, a vígjátékkal sincs önmagában probléma, az meg a pláné, hogy a történet fő konfliktusát a falu futballpályájára helyezi a film (megspékelve egy kis szerelmi és családi drámával). Foci és cigányság: korunk magyar társadalmának két kényes témája, amelyek együttesen remek alapot adnak. Még az is bátor húzásnak mondható, hogy ezúttal a falusi cigányok helyzete, sorsa jelenti az azonosulási pontot, szemben a „gonosz” magyarokkal, élükön a helyi alpolgármesterrel. Az ötlet tehát jó, a poénok helyenként ülnek is, valahogy mégsem az igazi. Egyrészt a cseh vagy jugoszláv falusi vígjátékokra emlékeztető hangulat „mímelése”, amely sajnos nem áll jól a filmnek, s valahogy a filmben látható acsai világ mintha túlidealizált lenne (pl. a filmben látható rendőri „túlkapás”, inkább megmosolyogtató, s így nehéz komolyan venni akkor, amikor napi szinten hallunk híreket cigány-nem cigány közti komolyabb konfliktusokról). A filmbéli dramaturgiai fordulatok sajnos gyengék, többségük igencsak olcsó trükknek hat, Gáspár Laci szerepeltetése pedig mondhatni felesleges (az külön érdekes, hogy Farkas Franciska karaktere nagy Gáspár Laci-fan, s nem tudja, hogy fel fog lépni a faluban…)

Foci és cigányság

Egy jobb forgatókönyvvel és picivel jobb rendezéssel sokkal jobbat is ki lehetett volna az egészből hozni, mert hiába néhány magvas gondolat, s pár emlékezetesnek gondolt jelenet, összességében egy ártalmatlan magyar vígjátéknál nem lett több, pedig a kiindulópontja nem erre predesztinálta volna. Mit mondhatunk erre? Kár érte.

77 Brazilok  (2017)

kaland | romantikus | vígjáték

Mindenki focizik. Az egész falu a bajnokság lázában ég: a csapatok felkészülnek, és győzni akarnak. Az esélyes persze a helyi önkormányzat nagyvadjaiból álló társaság,... több»

0