2017.05.23 20:19 ArpiHajdu és Réci Olvasottság: <100x
0

Tabukat döntöget

Szokták mondani, hogy egy bentlakásos leányiskolában csak idő kérdése és robbanni fog a bomba, így vagy úgy, de a diákok, vagy jelen esetben diáklányok lázadni fognak. A lázadás iránya is kézenfekvő (lenne): az elavult elveket valló, az egyéni kiteljesedést a legkevésbé sem támogató tanári hatalom ellen. A Merülések azonban egy kicsit más, pontosabban fogalmazva: máshogy közelíti meg ezt a témát. Az elején úgy tűnik, hogy az iskolán belüli zárt csoport nem akar befogadni egy arisztokrata származású új leányzót, Fiammát.

Szegényen még az sem segít, hogy az iskolai elitnek számító műugrócsapat legjobbjait is lepipálja, s elnyeri az edzőnő szimpátiáját. Azt gondolhatnánk, hogy itt egy olyan dráma fog kikerekedni, hogy az új lány és a korábban az edző bizalmát élvező diáklányok úgy meg fogják gyűlölni egymást, hogy abból valami csúnya fog kisülni. Egészen a film kétharmadáig igazunk is lenne, vannak ilyen irányú megnyilvánulások is, csakhogy itt vesz egy (véleményem szerint) sokkal jobb irányt a történet, amely az edzőnő érdekes "viszonyulását" boncolgatja Fiammához, s ez egészen más megvilágításba helyezi a filmen látottakat. A lázadás mint motívum így sem fog elmaradni, de nem úgy, ahogy azt az elején sejthettük volna.

Tabukat döntöget

Mindez pedig üdítően hatott a végeredmény szempontjából. Én személy szerint nagyon kedvelem Eva Greent, a film eleji, dívaszerű megjelenése folyamatos transzformáción megy keresztül, ahogy egyre nyomasztóbbá válik a sztori, úgy csúnyul meg szépen fokozatosan a különc hősünk is. Green egészen különlegesen megszállott figurát hoz egy világlátott, egyedi gondolkodással bíró, modern nő álarca mögé rejtve valódi, tudatlan énjét, aki a szabadságot hirdeti (és erre buzdítja tanítványait is), ám a leánynevelő iskola a saját börtönévé válik. Mellette kiemelhető még Juno Temple és María Velvarde játéka is. A szabados vágyak mellett komoly szerepet kap a féltékenység a történetben, a diáklányok megszállott módon versengenek Miss G figyelméért (akinek a személyében egy hamis példaképre leltek), végül aztán mégis a tanárnő féltékenysége okozza a végzetes tragédiát. Merész és helyenként tabudöntögető alkotás a Merülések, amely az ifjúsági drámák világában egy nagyon korrekt film. Sokat nyertünk azzal, hogy rábukkantunk egy éjszaka a tv-ben. Majdnem tökéletes: 4,5 pontot érdemelne, ha lehetne.

76 Merülések  (2009)

dráma | thriller

Miss G. egy angol bentlakásos lányiskolában tanít a múlt század harmincas éveiben. Sajátos nézeteivel teljesen elbűvöli az úszócsapat tagjait. A szabad szellemű tanárnő... több»

0