2016.02.17 12:32 Katyvasz Olvasottság: <100x
0

Idejét múlt társadalmi rendszer

Lassan egy hónapja láttam a filmet és sokszor eszembe jut, az egyik kedvencemmé vált. Az erős, sokkoló jelenetek ellenére is nagyon pozitív hangvételű, életigenlő alkotás.


Idejét múlt társadalmi rendszer

A film elején elég következetlennek tűnhet az, hogy a viszonylag liberális nagymama a közösség nyomására olyan hirtelen megváltoztatja a hozzáállását – de ez sajnos tényleg így szokott lenni. Nem kell Törökországba, sőt még a legközelebbi kistelepülésre sem kivonulni ahhoz, hogy lássuk, hogyan hatnak a közösség torkán felülről, a vallás vagy a politika vagy csak a kialakult szokásrend által lenyomott dogmák és berögzült szokások a legmodernebb időkben, azok ellen az egyének ellen is, akik már nem úgy élnek, nem úgy gondolkodnak. Mert ez az erősebb és mindig jelentkezik az önkéntes végrehajtó, itt például a nagybácsi. A film remekül megmutatja, hányféle, milyen magatartást vehet fel az egyén az ilyen külső, társadalmi kényszerítő erőkkel szemben és hogy mennyire nem jár jól senki egy ilyen társadalomban – az ugyanúgy házasságra kényszerített fiatal férfiak és a túl korán, elég hosszú ismerkedés nélkül frigyre lépő szerelmesek sem. Egyedül talán csak a teljhatalommal parancsolgató, a helyzetet kihasználó családfő és a kialakult rend előnyére válik, ami így fennmarad.


És a többiek? A helyeslő öregasszonyok? A 12 éves unokáját férjhez adó nagymama? Ők az egyik legveszélyesebb élethazugságot kényszerítik rá azokra, akiket állítólag szeretnek: én is így éltem, én sem tehettem semmit, aztán kialakultak a dolgok, neked is jó lesz így, Hidd el, hogy csak a javadat akarom... Ennél brutálisabban alattomos fegyver nem kell szerintem egy társadalmi rend és egy káros mintázat rögzítéséhez.


Egy idejét múlt, a tagjait egyénekként nem tisztelő rendszert nagyon nehéz megváltoztatni akkor is, ha az egyes állampolgárok már nyitottak másféle gondolkodásmódra. De mindenképpen érdemes megnézni a filmet és gondolni arra is, hogy egy modern társadalomból a szabados életvitel bármilyen hátránya miatt, a közösség felülről való irányításával milyen könnyen, hogyan és főleg hová lehet visszacsúszni…

82 Mustang  (2015)

dráma

Egy észak-törökországi faluban Lale és négy lánytestvére hazafele tart az iskolából, eközben ártalmatlan játékot űznek a helyi fiúkkal. Azonban a játék olyan pletykát... több»

0