2018.12.09 23:49 Berto49 Olvasottság: 207x
1

Veszélyes szállítmány

Két nagyon sikeres film, a „Francia kapcsolat” és az „Ördögűző” után Friedkin következő mozija nem kimondottan remake, hanem inkább egy teljesen más filmes feldolgozása Georges Arnaud regényének. 1953-ban már megrendezte Henri-Georges Clouzot, de ez a változat tudott újat mutatni. Az angol cím szó szerinti fordítása Varázsló, az egyik rozoga teherautóra pingálták rá. A legelején rövid jelenetekben megtudjuk, hogy a későbbi négy sofőr (egy bérgyilkos, egy robbantásért felelős terrorista, egy csaló párizsi bankár és egy New York-i gengszter) miért kényszerült arra az elátkozott dél-amerikai helyre, aztán következik a heroikus küzdelem a nitroglicerin teherautón történő szállításával.

Nem sok ilyen filmet láttam amely a szereplőknek ennyi fizikai megterhelést okozott, a néző szinte velük erőlködik és izzad. Igaz ugyan, hogy mindegyiküknek – finoman fogalmazva – vaj van a füle mögött, de mégis. Jogosan állította Friedkin, a rendező, hogy pályafutásának legnehezebb filmje, és sajnos a legnagyobb anyagi bukása. Biztos közrejátszott az is, hogy a „Csillagok háború”-jával közel egy időben került az amerikai mozikba, a nézők tömegesen arra tódultak.

Veszélyes szállítmány

Eredetileg Steve McQueen-nek szánta a főszerepet, de a sztár ragaszkodott akkori feleségének, Ali McGraw-nak a szerepeltetéséhez, de ez nem illett az előzetes elképzelésbe. Roy Screider lett a következő választás, így kapott lehetőséget élete nagy alakítására. A film bővelkedik karfaszaggató izgalmakban, meg kell említeni a függőhídon való átkelés mozzanatát. A hidat a Dominikai Köztársaságban építették meg, egy millió dollárba került, de mire elkészült, a folyó hirtelen kiszáradt. Máshol kellett, történetesen egy mexikói folyón újjáépíteni, tehát újabb egy millió dollárt rákölteni, itt meg a folyó áramlása volt gyenge.

Rengeteg technikai eszközzel, szélgépekkel és víz hozzáadásával tették veszélyessé. A jelenet forgatása három hónapig tartott, és elnyelte a film költségvetésének egyhatodát. A német együttes egyedi szintetizátoros zenéje első filmes közreműködésük volt, jogosan ismertségük kiindulópontja. Az utóbbi időben a film megítélése erőteljesen javult, például Tarantino kedvenc moziijai közé sorolta.

dráma | kaland | road movie | thriller

Valahol, a sivatagos dél-amerikai vidéken felrobban egy olajfúrótorony. Az ol- táshoz szükséges nitroglicerint két kalandor szállítja teherautón az õserdõn át.

1