2018.12.16 03:38 Berto49 Olvasottság: <100x
1

Álom volt, vagy valóság?

A giallo műfajánál három rendező munkáit szokták megemlíteni: Dario Argento, Mario Bava és Lucio Fulci. Több vélemény az utóbbi legjobb rendezésének tartja ezt a filmet. Nem is erős rosszindulattal jegyzem meg, hogy akkor a többi milyen lehet, a későbbi zombis filmekről nem is szólva? Ugyanis két erős, rémisztő jelenet kivételével (a négy kizsigerelt kutya rettenetes látványa, amely miatt a rendezőnek a bíróságon négy alkalommal kellett bizonyítania, hogy filmes trükkel készült, valamint a denevérek támadása, amely erősen emlékeztetett a „Madarak” hasonló jelenetére – az nem kérdés, hogy kitől származott az ötlet, hiszen a Hitchcock-film 1963-ban készült) semmi különös, szinte motiváció nélküli gyilkosságokról szól a film.

Minden tárgyi bizonyíték: a bunda, a fehér sál és a levélvágó kés Carolt keveri gyanúba, vagy csak az álmait leíró feljegyzéseit elolvasó személy manipulációját takarja? Nagyszerű színészi jelenlétről sem írhatok, Florinda Bolkan rövid szereplése a „Vizsgálat egy minden gyanú felett álló polgár ügyében” című 1971-es Petri-filmben sokkal emlékezetesebb volt, mint ebben a főszerep. Igaz, azt a klasszikust ezzel egy napon sem lehet említeni!

Álom volt, vagy valóság?

Az izgalmak fokozása miatt sok személyt lehet gyanúsítani, hiszen az áldozat lakásában mindennap valóságos orgiák folytak, de a végső csavar számomra nem volt meglepő. Szerintem a film legnagyobb értéke a pszichedelikus álomszekvenciák mellett Ennio Morricone kiváló zenéje. Eggyel több érv szerepel a giallok ellen, annyi más, kiváló film van, nem érdemes a „sárgák” megnézésére pazarolni az időt.

misztikus | thriller

Carol (Florinda Bolkan) egy gazdag politikus lánya és Frank Hammond (Jean Sorel) felesége, aki alvásproblémái miatt pszichoanalízisre jár. Ott elmondja, hogy álmában megölte a... több»

1