2019.02.15 21:33 Márton Olvasottság: <100x
1

Klisék tengerében süllyedt el

Véleményemet azzal kezdeném a 2014-es Annabelle című horrornál, hogy körülbelül úgy egy évvel ezelőtt láttam először és magam is meglepődtem hogy mennyire nem emlékszem már a történetére mikor újra elővettem a filmet (magyarázhatnám ezt akár azzal is, hogy rengeteg horrorfilmet láttam a két megtekintés közt, de ez nem fedné az igazságot jelen filmünknél, ezért inkább a magyarázata ennek sokkal egyszerűbb volt, miszerint hogy ennyire gyengére sikeredet az Annabelle első része)! De mivel közeledik az évben immáron a harmadik része (19.07.03 bár a dátum még változhat), gondoltam egy véleményt megér a film!

A 2014-es magyarországi moziműsorába került horrorfilmek száma elég szűkös volt, hisz pár filmmel ez ki is fújt az adott évre (Távozz tőlem, Sátán, Az ismeretlen Drakula, Jessabelle, Oculus vagy Az elnémultak) és mivel hogy az Annabelle a 2013-as év egyik legjobban sikerült horrorfilmjének a Démonok között univerzumához köthettük, ezek ismeretében mindenképp úgy érezhette a néző hogy az Annabelle szinte biztos befutója lesz a 2014-es év horrortermésének!

Klisék tengerében süllyedt el

Ha csupán a bevételi adatait nézzük, akkor egyértelműen egy hihetetlenül sikeres filmként lehet elkönyvelni, hisz a 6.5 millió dolláros költségvetést oly mértékben fejelte meg a maga közel 257 millió dolláros összbevételével, hogy nem csak a horrorfilmek bevételi adatai alapján lehetne sikeresnek említeni, de akár az egész 2014-es bevételi listájára is simán odaérne egy előkelő helyre! Hogy ezeket az adatokat miként is tudta elérni, elég egyszerű, hisz a mozinézők nagy százaléka mindig elég érdeklődő egy nagy hírverésű horrorra és hát a 2013-as Démonok között is nagyban besegített az Annabellenek (ezért is nagy kár, hogy a legtöbb néző számára csalódást keltett a film)! Persze voltak számomra is értékelhető pillanatai a filmnek, de pont ez a legnagyobb probléma is vele, hogy csak pillanatai voltak és egyáltalán nem volt működőképes egészként!

Az én kíváncsiságomat egy horrorfilm mindig jobban fel tudja csigázni, azzal a ténnyel, hogy ha részben megtörtént eseményeket dolgoznak fel benne, hisz így a borzalmak sokkal hihetőbbnek, közvetlenebbnek tudnak hatni a nézőjére (persze erre Hollywood is rájött az évek során, ezért elképesztő módon felduzzasztják ezen történeteket és a néző csak hosszas utánajárással ismerheti meg a történetében rejlő igazságot) tehát ezekre a dolgokra apellálni, elég hatásvadász lenne egy filmnél, főleg a horrorfilmeknél! Az Annabelle című filmre pedig többszörösen igaz a hatásvadász fogalom! Hisz mint a története, mint pedig azon a jelenetek, amik kimondottan csak azért készültek el benne, hogy a nézőjére alaposan ráhozza majd a frászt, elképesztően kiszámíthatóak voltak! Nem sok újdonságot tartalmazott a film, eredetiséget pedig még annál is kevesebbet, hisz szinte minden jelenete a már unalomig alkalmazott klisék sokaságát hozta el!

Sajnos ez alól a karakterek sem voltak nagyon kivételek és a színészi játékra sem lehetett azt mondani hogy bárki brillírozott volna, sőt...Talán még a főszerepben látható anyuka alakítása volt az, ami nálam az elfogadható kategóriába sorolnám, de a többi alakítás...maradjunk inkább annyiban hogy elég vékony volt és sokszor hihetetlen a szó rossz értelmében! Persze ez elsősorban talán nem is a színészek hibája volt, sokkal inkább maga a forgatókönyvé, hisz rengeteg lehetőséget nem aknáztak ki benne! Az úgynevezett parafaktor is alacsony teljesítményen volt, talán csak egyszer tudta a film a pulzusszámomat megemelni és mindezek mellett, sajnos a film atmoszférája sem lett valami hatásos!

Számomra nagy csalódás volt a film, hisz már maga az Annabelle babának a megjelenítésében is sokkal több félelemkeltés volt, mint az egész filmben!

63 Annabelle  (2014)

horror | misztikus | thriller

Az Annabelle a Démonok között (2013) folytatása, mely azt meséli el, ami a korábbi filmből kimaradt. John Form egy csodálatos, régi babával lepi meg terhes feleségét, Miát.... több»

1