2019.03.06 11:06 koricapito Olvasottság: <100x
1

Tiszta zombi ez a vonat

Annak ellenére, hogy szinte csak pozitív kritikákat olvastam és hallottam a filmről, nem tettem magasra a lécet. Természetesen nem azért mert Ázsiában készült - ugyanis már jó néhány remek távol-keleti alkotással találkoztam - hanem sokkal inkább azért, mert ez a téma, a zombiapokalipszis már lerágott csont. (és még illik is ide ez a hasonlat :D) Ezt a kategóriát már sokféleképpen megközelítették, ezért nem könnyű olyan filmmel előállni, ami ne hatna unalmasnak és sokszor látottnak. Az utolsó ilyen, ami tudott újat is mutatni talán a 'Z világháború' volt.

Nyilván nem képes mindegyik film megreformálni ezt a stílust, de azt hiszem az elvárható, hogy legalább próbálkozzon friss stíluselemekkel. A 'Zombi expressz' pedig egy olyan alkotás, ami próbálkozik. És milyen jól teszi. Ennek a filmnek egy tipikus zombifilmhez képest van mélysége, vannak életképes, túlélésre törekvő karakterei. A fontosabb karaktereknek megismerjük a háttérsztoriját, hogy mi motiválja, a mellékszereplők között is vannak jobban kidolgozott és klisés alakok is - természetesen nem maradhat ki a tag, akit csak a saját élete érdekel és befolyásolni tudja azokat, akik legalább annyira agyhalottak, mint a címszereplő zombik.

Tiszta zombi ez a vonat

A zombiapokalipszisból fakadó szürrealitáson túl, a valósághoz a lehető legközelebb próbál maradni a cselekmény, így például nem történik meg az, hogy a fertőzés kitörése után 2 perccel már az öreganyám is tetőtől talpig fel van fegyverkezve, vagy az hogy amint átváltozik valaki élőhalottá, máris rothadt az egész teste. Nem nagy dolgok ezek, de mégis sokkal közelebbinek, életszerűbbnek érzi a néző a filmet és ettől lehet igazán rémisztő egy ilyen ábrázolásmódú világkép. Izgalmak és a történet szempontjából kifejezetten jó döntésnek tartom, hogy leszűkítették a helyszínt egy vonatra, így a szereplők kénytelenek együttműködni és közelebb kerülni egymáshoz, illetve a nézőhöz is.

Összességében tökéletesen meg vagyok elégedve a 'Zombi expressz'-el, ugyanis a szokásos zombifilmes akció- és horrorelemeket gond nélkül hozza, amik hozzájárulnak ahhoz, hogy amikor kell akkor pörögjön a film, ezen felül pedig kellőképpen drámai is, így lassabb, érzelmesebb jeleneteket is kapunk, melyeket nagyon szép zene kísér. Ajánlani azoknak tudom, akiknek tetszett például a 'Z világháború' és nem az ész nélkül darálós, öldöklős horrort szeretik, hanem valami kicsit átgondoltabb, intelligensebb darabot keresnek.

akció | horror | katasztrófafilm | thriller

Seok-Woo nem egy mintaapa. Elhanyagolja a lányát, csak a munkájával foglalkozik, és ügyet sem vet szeretteire. Többek között ezért is vált el tőle a felesége. Hogy legalább... több»

1