2019.07.02 22:01 Kóborló Olvasottság: 168x
2

Az olasz gore rajongóknak kötelező darab

Rengeteg filmhez volt szerencsém fiatalkoromban, még az úgynevezett hang alámondásos VHS-korszakban, és már akkor is imádtam a horrorfilmeket, és válogatás nélkül néztem és rettegtem végig ezen alkotásokat. Csak nagyon kevés volt az, amit akkori fiatal énem egyszerűen vagy túl brutálisnak, vagy csak túl durvának ítélt meg, és egyszerűen nem volt képes arra, hogy végignézze az adott filmet. Nos, Lucio Fulci olasz rendező 1980-ban készített Zombik városa című munkája ezen kevés film közé tartozott (ha jól emlékszem, annak idején Zombi lóg a harangkötélen címen futott ezen berkeken belül). Sok-sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ismételten összeakadjak ezzel a filmmel, szerencsére pár évvel ezelőtt egy magyarországi dvd forgalmazó (az Ultrafilm) több olasz klasszikusnak nevezhető horrorfilmet forgalomba hozott, többek közt a Zombik városát is, és így futottam ismét bele ebbe a filmbe.

Fulcit sokan, sok helyen az olasz filmgyártás George A. Romerojának tartják, hisz horrorfilmes karrierjében aránylag központi szerepet kap az élőhalott (akárcsak ebben a filmjében is), de valahogy mégsem merném egyértelműen kijelenteni, hogy a Zombik városa című film teljes mértékben zombi horror lenne (nem úgy, mint mondjuk az 1979-es Zombi című filmje), hisz itt elsősorban talán nem a zombikra jellemző tulajdonságokkal akarta összességében sokkolni a rajongóit, hanem sokkal inkább a durva gore jelenetekkel és a pokolian erős hangulattal, sötét, már-már apokaliptikus atmoszférájával, és ez szerintem maximálisan sikerült is neki. Sajnálatos módon viszont mindezen elemek maximálisra járatása mellett kissé megsínyli a film története a dolgokat. Hisz valahogy nem áll teljesen össze, pedig hát itt sem nevezhetnénk a történetet túlzottan bonyolult szerkezetűnek. Egyszerűen csak túl sok jelenet nincs rendesen kibontva, és sok mindenbe belekap, ami végül nem kap semmilyen folytatást a fő történeti folyamban (bár ez Fulci filmjeire sok esetben igaz, sajnos).

Az olasz gore rajongóknak kötelező darab

Viszont mindenképp dicséretet érdemel a film azon szempont alapján, hogy még egy mai horrorfilmeken edzett nézőt is képes a durvaságával meglepni, és mindezt úgy, hogy egy közel 40! évvel ezelőtti filmről beszélünk. Mindezek mellett azért is jár a dicséret, mert ezen jelenetek többsége még most is jól néz ki. A színészi alakítások nem voltak rosszak, de semmi kiemelkedőt nem is említenék e téren, viszont a brutalitások mellett kiemelném még az operatőri munkát és a zenét, mert ezeknek sikerült még egyfajta pluszt biztosítani a filmhez.

Számomra biztos, hogy nem ez volt Fulci mester kedvenc filmje, de egyáltalán nem volt egy rossz film.

horror

A látnoki képességekkel rendelkező Mry egy látomásban szemtanúja lesz egy pap öngyilkosságának. Thomas atya felakasztja magát, s ezzel megnyitja az utat az elátkozott lelkeknek,... több»

2