2019.07.14 18:40 Berto49 Olvasottság: 108x
0

100 éves klasszikus

A film elkészítésének kerek századik évfordulója alkalmából megkerestem és megnéztem ezt a – természetesen – némafilmet, és csak hüledeztem, hogy már egy évszázaddal ezelőtt is mennyire fejlett volt a filmnyelv. Mindez elsősorban David Wark Griffith zsenijének köszönhető, meg Lillian Gish szereplésének. Gish egyedülálló fizikai adottsága volt, hogy időskoráig megőrizte törékeny gyermeklány kinézetét, ebben a filmben is már 26 éves volt, 61 filmszerep volt mögötte.

A Thomas Burke egy novellájából ('The Chink and the Child') készített film nagy mértékben hangsúlyozza a történet meseszerűségét. Témáját tekintve készítése idejének ellenére is korszerűnek ítélhető, hiszen ma is érvényes gondokat taglal: gyermekbántalmazás, családon belüli erőszak, migráció. Ma már kínos lehet a film vagylagos címének („A Sárga Férfi és a Lány”) használata, mert rasszista felhangokkal bír. Egyik negatívuma, hogy a kínai férfit egy európai színész, Richard Barthelmess játszotta keletiesen összehúzott szemmel. Találhattak volna egy sokkal hitelesebb kínai színészt is. Ugyan melodramatikus, de jelentős mértékben eltér a korabeli hasonló munkáktól, mert elsősorban a lelki folyamatok alakulását követi nyomon. Ugyanakkor tematikájának másságával is kitűnik a rendező munkáinak sorából. Szakítva a nagy történelmi tablók („Türelmetlenség”, „Amerikai hőskora”) filmrevitelével, egy kamaradrámát alkotott.

Aki meg akarja ismerni a filmművészet korai alkotásait, annak elengedhetetlen ennek a filmnek is az ismerete.

dráma | romantikus

Cheng Huan egy misszionárius, akinek a célja, hogy Buddha tanításait elvigye a civilizált angolszászok közé. Angliába érkezvén kiábrándóan hat rá az intolerancia és az... több»

0