Berto49   2019.09.09 11:09

A flóra birodalmában

A megszokott és utolérhetetlen Sir David ebben a sorozatban a kevésbé ismert növények varázslatosan elképesztő életét mutatta be. A földi élet nélkülözhetetlen kellékét, az állatok és az emberiség számára létfontosságú oxigén termelését a növényeknek lehet köszönni. A növények mindegyike vegyi gyárként – szívességből –, a klorofill segítségével, a fotoszintézis révén látja el a Föld légkörét ezzel a pótolhatatlan légnemű anyaggal. Nélküle nem alakulhatott volna ki az élet.

Ahogy a sorozat utolsó részének a végén a bemutatást végző természettudós figyelmeztet: a növényvilág katasztrofális pusztításával az emberiség saját maga alatt vágja a fát. A mostani Amazonas-menti esőerdők égése/pusztulása tragikus következményekkel jár. Csak némi vigaszt jelent, hogy a „Föld tüdeje” kifejezés hamis beállítása a tényeknek, mivel „valójában a Föld szinte teljes lélegezhető oxigénkészlete az óceánokból ered". Az esőerdők valóban sok oxigént termelnek, de azt fel is használják.

A sorozat hat témakörbe csoportosítva szól többek között a növények táplálkozásáról és növekedéséről, a szaporodási stratégiák fantasztikusan változatos módozatairól, vagy a megdöbbentően mostoha körülmények (fagy vagy perzselő hőség) ellenére sikeres alkalmazkodásukról. Hasonlóan az állatvilág egyedeinek bemutatását célzó sorozatokhoz, bámulatos képek sorjázásával láthatók mindazok a „titkok”, amelyek a növények évmilliók során kialakított életét hozzák közelebb a nézőkhöz. Ezt a sorozatot, ha rajtam múlna, minden általános iskolásnak, de a felnőtteknek is kötelezővé tenném. Megtekintése után tisztelettel és megbecsüléssel tekintenénk például egy tölgyfára, amelynek nemcsak a slágerben megénekelt sárga szalag járna ki.