2019.09.29 17:46 Kóborló Olvasottság: 678x
2

A medve a sztár

Szeretem az állatos horrorfilmeket, ezért nem is nagyon gondolkodtam azon, hogy egy picit is utánaolvassak (mondjuk erre valószínűleg rásegített még az eléggé impozáns színészgárda és a nem totál ismeretlen rendező személye is), és a végeredmény egy elég nagy csalódás lett.

Kezdeném azzal, hogy a film költségvetése (10 millió dollár) elegendő lett volna ahhoz, hogy egy kisebb amerikai–kanadai független filmes produkciós cég (amit itt a Vertical és a Signature képviselt) simán levezényelje eme alkotást. Viszont keményen érezhető volt, hogy a költségvetésnek egy bizonyosan nagy százalékát arra áldozták fel, hogy igencsak ismert arcokkal találkozhasson a néző. Thomas Jane, James Marsden, Scott Glenn és Billy Bob Thornton nevei azért egyáltalán nem csengenek rosszul, ráadásul a film korai időszakában még az sem volt teljesen kizárva, hogy ezeknél a színészeknél is nagyobb nevű kollégáik fogják eljátszani az egyes karaktereket (ilyenek voltak például Adrien Brody, Gerard Butler, Hayden Christensen vagy Paul Walker). Tehát színészi oldalról egyáltalán nem mondható gyengének a film, ráadásul a medvét sem CGI technikával akarták "életre" kelteni, hanem egy igazi húsvér medvét szerepeltettek benne (aki filmezés terén is már vén rókának, akarom mondani medvének számított, hisz 2001 óta szerepeltetik kisebb-nagyobb filmekben).

A medve a sztár

Viszont sajnos elképesztő sótlannak éreztem a színészek alakításait, pedig már szinte egytől-egyig bizonyították, hogy van tehetségük. Hogy ez mennyire köszönhető a forgatókönyvíró párosnak, Guy Moshe és J.R. Rehernek, azt nem tudom, de az tény, hogy nem éppen az ismertebb forgatókönyvírók közé tartoznak. A rendezést arra a bizonyos David Hacklre bízták, aki ezelőtt a Fűrész 5. részéért volt felelős rendezésileg, szóval, ha sok tapasztalata nem is volt, de legalább letett már egy véresebb horror-thrillert az asztalra. Talán nem is a rendező hibája volt az, ami engem a legjobban bántott (a színészek sótlan alakítása mellett), hogy teljesen feszültségmentes lett. Pedig maga a történet nem rossz. Van benne cselekmény bőven, és nem is mondanám, hogy rossz lett a cselekmény sebessége, egyszerűen csak bántón feszültségmentes lett az egész (érdemes itt megemlítenem, hogy még ugyanebben az évben egy sokkal, de sokkal kevésbé ismert nevekből összehozott, szintén medvés film, a Backcountry mérföldeket vág rá erre a filmre minden téren).

Persze voltak értékelhető dolgok is benn, mint például, hogy tényleg csodaszép helyen forgatták le, a fényképészeti és operatőri munka rendben volt, és hát a medve szerepében látható Bart, a medve is képes volt némi feszültséget csempészni bele, hisz nem egy aprócska állatról beszélhetünk vele kapcsolatban. Nagy kár, hogy a pozitív oldalán csupán ennyi szerepel nálam, és akkor még a befejezését nem is említettem, ami számomra az egyik leggyengébb CGI-s megoldást hozza.

Alapjaiban véve sajnos egy gyenge film lett, ahol ki merem jelenteni, az egyedüli dolog, ami az idő múlásával meg fog bennem maradni, az a medve lesz.

akció | dráma | horror | kaland | thriller

Egy egymástól elhidegült testvérpár újra találkozik gyermekkoruk otthonában, az alaszkai vadonban. Kétnapos túrára indulnak, azonban a kirándulás nem várt fordulatot vesz,... több»

2