2019.10.08 14:47 Lubi Olvasottság: 787x
0

A csiklandozás hatalma

Amikor először találkoztam a Csiklandozás életre-halálra (Tickled; 2016) című filmmel, teljesen más típusú élményre számítottam. Ugyanis a tréfásan hangzó magyar cím valójában egy igenis komoly üzenettel bíró, megrendítő és elgondolkodtató alkotást takar, melyhez hasonlót korábban még nem láthatott a közönség.

David Farrier, ausztrál újságíró új, izgalmas, színes témák után kutatva bukkan rá egy csiklandozó verseny honlapjára, ami ígéretes alapanyagnak tűnik legújabb cikkéhez, de hamar szembesülnie kell a csikizés mögött lapuló sötét rejtéllyel, mely részleteinek feltárására vállalkozik nem hétköznapi dokumentumfilmjében.

A csiklandozás hatalma

A csiklandozás egy ártalmatlan dolog a legtöbb ember számára. Kedves mókázás, játék, mellyel közeli barátainkat, családtagjainkat szórakoztatjuk, vagy éppen kergetjük fékezhetetlen nevetőgörcsbe. Nem is gondolnánk, hogy egyeseknek milyen komoly dolog és mennyit jelent. Bizarrnak és életszerűtlennek hangzik, mégis vannak emberek, akiknek megváltoztatta az életét. Mint a világon bármely értelmetlen kis apróság, ami a legtöbbeknek semmit sem jelent, mások számára nélkülözhetetlen lehet. Az emberi sokszínűség a legkülönösebb tulajdonságokat, szokásokat, fétiseket képes eredményezni. Így, ha abszurdnak és groteszknek is tűnik, nem meglepő, hogy léteznek emberek csiklandozás fétissel, mely legtöbbször ártalmatlan, de szexuális vágyak kielégítésére is szolgálhat. Ahol pedig a vágyak ellenállásba ütköznek, ott feszültség támad. Ha pedig valakinek hatalma és befolyása van, az használni is foglya azt vágyai eléréséért. Egyeseknek a csiklandozás is a hatalomról szól valójában. Egy tehetetlen emberi lényt képesek általa a maguk belátása szerint irányítani, befolyásolni, korlátozni. A csiklandozás ugyan nem nevezhető a kínzás egyik eszközének, mégis a csiklandozó hasonló felsőbbrendűséget érez csiklandozottja felett, mint a vallató kínzás közben. És vannak befolyásos árnyékemberek, akik hasznot húzva mások tapasztalatlanságából, pénzt és időt nem spórolva önkényes iparágat hoztak létre a csiklandozás hátterében.

Egy ilyen árnyékhatalommal veszik fel a harcot a film készítői is, mikor David üzenetére válaszolva a csiklandozó versenyeket szervező cég egy homofób megjegyzésekkel tarkított visszautasító üzenetet és perrel való fenyegetést küld a meglepett újságírónak, akinek homoszexualitása látszólag nyíltan felzaklatta a meginterjúvolni kívánt alanyt. A visszautasított riporternek ez a levél mégis inkább felcsigázza az érdeklődését, mintsem elijeszti a témától. Így hát beleássa magát a rejtélyes csiklandozó bajnokságok világába, és társával, Dylan Reeve-vel közösen elhatározzák, hogy dokumentumfilmet forgatnak.

A forgatást folyamatosan akadályozni próbáló küldöttségek és meg nem szűnő perek sorozata ellenére is sikerül az alapos kutatómunkának köszönhetően felderíteni, hogy mi áll a dolgok hátterében, és a filmkészítők végül eljutnak addig az emberig, aki hatalmát kihasználva keserítette meg megannyi fiatal férfi életét. A nyilatkozni nem akaró, illetve arcukat nem vállaló áldozatok jelentős része ugyanis még mindig kétségbe van esve, és nem mer szembeszállni az életüket megkeserítő „csikikirállyal”, ahogy a filmkészítők később nevezik. A magát rendszeresen nőnek kiadó férfi ugyanis a többnyire hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő férfiakat, vagy naiv diák fiúkat vásárolta ki méltóságukból. Pénzért, vagy esetenként ajándékokért cserébe rávette áldozatait, hogy azok megkötözve csiklandozásnak tegyék ki magukat, illetve a csiklandósságukról szóló interjúkat készítsenek. Az így létrejött felvételeket pedig kezdetben magán célra használva, később viszont az interneten, számos videómegosztó portálon közzé téve zsarolta a felvételeken szereplőket. Áldozatai gyakran tudatában sem voltak a videók létezésének, és minden esetben a megkeresésük és az engedélyük nélkül hozták nyilvánosságra a képsorokat, gyakran hazugságokat terjesztve a résztvevők nemi identitásáról, szexuális orientáltságáról. A nehéz sorsú, a játékból kiszállni próbáló férfiakat pedig rendszeresen olyan perrel tartotta sakkban, mely rossz anyagi helyzetükben tönkre tehette volna őket.

Egy nyilatkozni hajlandó, reménykedő, bátor sportoló személyes traumáin keresztül nyerhetünk közvetlen betekintést a nonszensznek tetsző csiklandozó versenyek hátterébe. A férfiről készült felvételek, melyeken megkötözve szerepel, miközben számos másik férfi különböző módokon csiklandozza őt, bejárták az internetet. A mindenki által egy gombnyomásra elérhető felvétel találkozott a fiatal sportoló számos edzőjével, és gyakran ezek a bizarr videók vezettek a férfi eltanácsolásához több egyesülettől, futball csapattól is. A kisfilmek miatt munkáktól is elesett férfi számára komoly lelki traumákat okozott az őt érő megaláztatás, a kihasználtság, a tehetetlenség érzete. Más, az éhezés szélén álló kétségbeesett fiúk pedig méltóságukat cserélték az életben maradásra, mikor akaratuk ellenére, kényszerből vállaltak szerepet a csiklandozós videókban.

Az ő méltóságukat, emberségüket igyekszik visszaadni a film a körülmények bemutatásával és a csikikirály leleplezésével. Az újságírók olyan dokumentumfilmet alkottak, mely valóban változást hozott az érintettek életében. Ha nem is kaptak kárpótlást az őket ért traumákért, a filmnek köszönhetően egy másokat kihasználó és hatalmával visszaélő ember elő kellett bújjon a rejtélyes színfalak mögül, és álcájából kikényszerítve bebizonyosodott, hogy mind emberek vagyunk, és ő is csak olyan sebezhető lény, mint az áldozatai. De az ilyen hatalmak nyíltan nem vállalják a harcot, az árnyékból ügyködve használják ki mások gyengeségeit.

A filmkészítők tisztelettel és alázattal nyúlnak a csiklandozással való visszaélés nem éppen hétköznapi témájához. Kellő érzékenységgel tárják fel az áldozatok lelki traumáit, és megértéssel fordulnak az őket körülvevő megpróbáltatások felé, melyeket a film forgatása során saját kézből is megtapasztalhatnak. Nyomozásuk számos különös emberi tulajdonságot hoz felszínre, és velük együtt döbbenünk rá a psziché és az ember legbelső rejtett titkaira. Számos meglepetéssel szolgálnak a gyakran kényelmetlen érzést hordozó egyszerű képsorok a csiklandozott áldozatokról, vagy éppen a reakciókat tükröző arcközelikről. A filmesek kamerája folyamatosan jelen van az események középpontjában, a csapat tagjaként. Nézőként pedig könnyen azonosulhatunk a megszemélyesedett kézi kamerával. Izgulhatunk egy kávés pohárba rejtve a leleplezéstől félve, vagy éppen egy megfigyelés szerves részeként várhatjuk tűkön ülve a következő fordulatot. David és Dylan, a két újságíró nemcsak folyamatosan tudósít az eseményekről, hanem érzéseiket is megosztják velünk, érezhetővé teszik az őket körüllengő feszültséget, amitől a valóság még inkább felfoghatatlan állapotai a belsőnkbe hatolnak. A kreatív vágás és riportszerű filmezési technika pedig számos informatív epizódot is magába foglal a különböző, csiklandozáshoz tartozó témákban. Ezáltal teljes körűen járjuk be a témát, miközben a film előterében végig az érzelmi hatás áll, súlyt adva minden egyes pillanatnak.

A történet azonban nem fejeződik be a film végeztével. A Csiklandozás életre-halálra bemutatóját követően is történnek izgalmas fordulatok az ügyben, amit szerencsére ismét lencsevégre kapnak a kitartó filmkészítők, így egyfajta kiegészítésként elkészülhetett a The Thickle King (2017). A magyarul Csikikirályra fordítható rövidfilmben megszólal a film közönségtalálkozóján váratlanul megjelenő David D'Amato, azaz maga a csikikirály is, és bebizonyosodik, hogy a történetnek még közel sincs vége. Az emberi gonoszságot, elnyomást ugyanis sosem lehet végérvényesen legyőzni, mindig résen kell lenni és odafigyelni, mivel a gyengeségeinkből táplálkoznak.

A filmek készítői amellett, hogy egy izgalmas oknyomozó és feltáró alkotást hoztak létre, bátran szembe is szálltak az elnyomással, és reményt adtak az áldozatoknak. A Csiklandozás életre-halálra megtekintése után talán mindenki kicsit jobban odafigyel majd embertársaira, mert a megaláztatás gyakran olyan bizarr helyekről is jöhet, amikre sosem gondolnánk. Mind máshogy élünk meg különböző pillanatokat, érzéseket, traumákat, a film pedig az elfogadásról is szól, és mer tenni a változásért, akár csak látszólag kis dolgokban is. Ha csak az érintetteknek nyújt megbékélést, mindenképpen megérint valamit bennünk, ami miatt érdemes volt küzdeni.

dokumentum | misztikus

David Farrier egy rejtélyes csiklandozós versenyre bukkan az interneten. Ahogy egyre mélyebbre ássa magát a sztoriban, egyre keményebb falakba ütközik, ez azonban nem akadályozza... több»

0