2019.10.24 22:40 TomÁcs Olvasottság: 1148x
0

Euphoria, ami nálam nem okozott eufóriát

Az Euphoria című sorozatról mindenhol csak pozitív kritikákat lehet olvasni. Az amerikai remake-et – igen, ez sem eredeti ötlet – egy izraeli sorozat ihletett, ami megtörtént eseményeket dolgoz fel. A történet középpontjában középiskolás fiatalok állnak, akik azt képzelik magukról, hogy már felnőttek, és mindent megtehetnek. A fő témák, amelyeket feldolgoz a sorozat: a drog, szexualitás, nemiség, erőszak.

A felépítése érdekes a történetnek, minden részben egy-egy szereplőt ismerhetünk meg egészen a gyerekkorától, hogy mikor voltak azok a lépések, mozzanatok az életében, amelyek meghatározták azt, hogy most milyen ember. Eléggé tömény és helyenként mocskos a történet. Kolléganőm 12 éves lányával beszélgettem, hogy neki mennyire tetszett a sorozat, és az egész osztálya látta. Szerintem nem az ő korosztályának való, túl sok minden van benne, nem feltétlenül érti a dolgokat. A legérdekesebb szál talán a transznemű fiú/lány története, amiből én még többet is néztem volna. Mi játszódik a fejében, mit hogyan élt meg az évek alatt? Hogyan dolgozta fel az apja a gyerekével történteket, miként tudta elfogadni a kialakult helyzetet? A szereplőink sorsa nem egyszerű, hiszen nincs kiről példát venni. A szülők is alkoholfüggők, erőszakosak. Nem csoda hát, hogy a gyerekek is mind problémásak.

Euphoria, ami nálam nem okozott eufóriát

Ami miatt nem igazán nyerte el a tetszésemet a sorozat, az az, hogy nincs benne kedvelhető szereplő. Nem kell hibátlannak lenni egy film középpontjában levő egyénnek, de valahogy olyan felületes benne mindenki. Azt elismerem, hogy Zendaya alakítása meggyőző, látványos, helyenként szuggesztív volt a drogfüggő lány szerepében, de itt is hiányoltam, hogy hogyan lett függő. Miért nyúlt drogokhoz, hogyan derült mindez ki a szülők előtt? Valahogy csak úgy belecsöppentünk  a főszereplők életébe, de az előzményekről, a kiváltó hatásokról alig tudtunk meg valamit. A sorozat fényképezése profi munka volt, és az aláfestő zenék is aktuálisak, hangsúlyosak. Mégis, mindezek ellenére nálam csak egy gyenge hármas a sorozat.

82 Eufória  (2019)

dráma

A sorozat olyan középiskolásokra koncentrál, akik életének szerves részét képezik a drogok, a szex és az erőszak. több»

0