2019.10.27 14:21 Kóborló Olvasottság: 285x
3

Méltán sorolható a klasszikusok közé

Egy olyan horrorfilmről, ami már több mint 46 évvel ezelőtt készült, azt állítani, hogy még mindig helye van a valaha készült legfélelmetesebb horrorfilmek listáján, finoman szólva elég nagy szó, de ezt az 1973-as Az ördögűző maximálisan kiérdemeli. Bevallom, jó ideje már, hogy nem néztem meg eme klasszikust, de most, hogy újra elővettem, azt kell, hogy írjam, hogy még most sem vesztett az erejéből. Még mindig képes hatni rám a hangulatával, a képi világával, a mesteri hangulatteremtésével, vagy mondhatnám a kiváló színészi alakításait, vagy akár a zenei betéteit is.

A film ékes példája annak, amivel elsősorban a 70-es és a 80-as évek kiváló horrorfilmjeinél találkozhatunk. Igencsak lassan, már-már írhatnám azt is, hogy komótosan indítják be a cselekményt, de mivel eme lassúságát a készítők szembefordítják a hangulatteremtéssel és annak fokozásával, mindeközben pedig precízen bemutatják a karaktereket és azok hátterét, a néző érdeklődését és figyelmét továbbra is legalább annyira magába szippantja, mint egy rendkívül pörgős cselekménnyel rendelkező film.

Méltán sorolható a klasszikusok közé

Sok ember említette már (akárcsak én is), hogy egy olyan alkotással van dolgunk, ami egy fél emberöltő ideje alatt vajmi keveset kopott az erejéből, és általában itt szokott felmerülni az a kérdés is, hogy vajon a bemutatása idején milyen hatást gyakorolhatott az akkori nézőkre, akiknek azért még finoman szólva sem volt annyira kitolva az a bizonyos ingerhatás, mint a mai horrornézőknek. Az én szerény véleményem szerint sok horrorfilmnél egyfajta reklámként szokták azon dolgokat írni, hogy többen rosszul lettek a vetítésen, vagy sok néző annyira félelmetesnek találta, hogy egyszerűen kivonultak a vetítésről, de ennél a filmnél én ezt simán elképzelhetőnek tartanám, főleg hogy a bemutatója 1973-ban volt.

Már maga az a tény is, hogy 1974-ben 9 kategóriában jelölték Oscar-díjra (ebből 2 szobrocskát meg is kapott), illetve, hogy a Golden Globe-díjátadón is 7 kategóriában jelölték (ebből pedig 4-et meg is nyert), önmagáért beszél, hisz horrorfilm még soha ezelőtt, és azóta sem zsebelhetett be ennyire fontosnak számító elismerést. 2000-ben elkészítették a rendezői változatát, amit némiképp kibővítettek plusz jelenetekkel, de a fő történethez nem adtak plusz jeleneteket.

A mai napig méltán sorolható a legnagyobb horrorfilmek listájára, és nálam is mindenképp ott a helye a kedvenceim közt.

horror

A fiatal Regan testét megszállja az ördög. Édesanyja, Chris értetlenül áll a dolog előtt, és az orvosok segítségét kéri lánya gyógyításában, akik minden lehetséges... több»

3