2019.12.05 15:08 Berto49 Olvasottság: 306x
0

A tökéletes Philip Marlowe

Raymond Chandler kitalált magánnyomozó hősét sokan alakították a filmvásznon, elég megemlíteni Dick Powell, vagy Humphrey Bogart nevét. A leghitelesebben – szerintem – Robert Mitchum játszotta el a cinikus, a bűnösök üldözésében kissé megfáradt magánkopó szerepét. A nehezen kezelhető, de kitűnő színész minimális művészi eszközökkel saját maga jellemvonásaival ruházta fel az ábrázolt alakot.

A Chandler-regények lapjairól gyakran a filmvászonra kerülő halhatatlan főhős a legagyafúrtabb bűnözők eszén is túljárt, bár néha megperzselődött az útjába kerülő femme fatale-ok csábító vonzerejétől. Ennek a filmnek az alapjául szolgáló regényt (Farewell my lovely, 1940), amely eredetileg a regényszéria második része volt, többször is megfilmesítették, az elsőnek a magyar címe: „Gyilkosság a gyönyöröm” 1944-ből. Az 1975-ös változat, bár műfaját tekintve film-noir, mégis színes, de ez a tény cseppet sem zavaró. Los Angeles a maga ellentétektől kontrasztos miliőjével hitelesen „szerepel” benne, megjelenítve a mélyszegénységben élők, illetve a szupergazdagok világát.

A tökéletes Philip Marlowe

A történet során a mellékszereplők hullanak, mint a legyek, de a halálesetek súlyát enyhítik a szellemesen ütős dialógusok. Az ügyeletes Végzet Asszonyát a nagyon dekoratív, 19 éves Charlotte Rampling játszotta, aki idős férje mellett főfoglalkozásban csábította el az útjába kerülő férfiakat. A sok emlékezetes jelenet közül érdemes megemlíteni Marlowe és a „Madame” (a nehézsúlyú Kate Murtagh) konfliktusát, amiben Mitchum nem marad adósa a bordélyház tulajdonosnőjének. Néhány percre szöveg nélküli, lenyalt frizurájú gengszterként feltűnt a ráváró Rocky és Rambo szerepek előtt álló Sly (Sylvester Stalonne) is.

Ez a munka is meggyőzött arról, hogy az igazán jó filmek nem a jelenlegi kínálatban fordulnak elő, érdemes kutakodni az elmúlt évtizedek kimeríthetetlen termésében.

krimi | misztikus | thriller

Philip Marlowe, Chandler híres magándetektívje ezúttal egy bártáncosnő után nyomoz Los Angelesben. több»

0