2020.01.06 17:30 Kóborló Olvasottság: <100x
0

Zavaros, csapongó folytatás

Nem vagyok oda az Átok franchise-ért, de ha már a 2020-as mozis horrorfilmes felhozatal pont ennek a szériának a legújabb feldolgozásával veszi kezdetét, gondoltam, kissé felfrissítem az emlékeimet a 2004 és 2009 közt készített három amerikai–japán feldolgozás megtekintésével. Azért csak ezzel a három filmmel, mert a Ju-on filmekkel foglalkozó alkotások száma a 2020-ban moziba kerülő Az átok házával immáron tizenháromra bővült.

A legtöbb esetben Takashi Shimizu neve kerül elő a leggyakrabban eme – akár grandiózusnak is nevezhető – horrorszériánál, hol rendező, hol forgatókönyvíró, hol pedig producerként. Ezért annyira nem is meglepő, hogy e japán úriembernek adódott meg az a lehetősége is, hogy az eredeti Ju-on - A harag című filmnek ő készíthette el a félig amerikai, félig japán változatát, és őszintén mondom, bár ne tette volna meg. Valamikor nagyon régen volt szerencsém még az eredeti Ju-on első két japán részéhez, és azok még úgy is közelebb álltak a szívemhez, mint a 2004-es és a 2006-ban készített Átok filmek. Pedig egyáltalán nem a szívem csücskei az ázsiai horrorfilmek, de azokat még mindig jobbra tudnám bármikor értékelni, mint mondjuk jelen filmünket.

Zavaros, csapongó folytatás

Míg a 2004-ben elkészített Átok valamennyire hűen követte az eredeti változatot, addig a 2006-os Átok 2. (Az átok 2) már elég sok mindenben eltér az alapjául szolgáló Harag 2. filmtől. Ennek az oka pedig maga Takashi Shimizu lenne, aki egy interjú során elmondta, hogy mivel újra alkalma nyílt leforgatni saját filmjének az amerikai változatát, volt lehetősége kijavítania azokat a dolgokat itt, amik neki annyira nem tetszettek az eredeti változatban. Jómagam erre csak annyit mondanék, hogy hát lelke rajta, de attól még egy film nem lesz jobb az eredeti változathoz képest, hogy olyan jelenetekkel tömik teli, amik nem képezték szerves részét az eredeti változatnak. Ezzel csak azt érte el, hogy körülbelül plusz félórányi olyan játékidőt kellett végigszenvednem ebben a változatában, amik zavarosak és kimondottan csapongóvá tették az amúgy jól összerakott eredeti film történetvezetését.

Persze lehetne azt is mondani, hogy ennél a filmnél is minden a helyére kerül a végére, csak hát épp, hogy nem élvezetesen és szórakoztatón teszi mindezt. Alapjaiban véve a filmvégi nagy csavar már valahol a film közepén erősen sejteti magát, így hát a meghökkentésre szánt csavar egy szikrányi meglepetést sem okozott (és ezzel voltak még sokan így szerintem). Aztán ott voltak a színészek, akik annyira kevés átéléssel játszották végig az adott szerepüket, hogy ilyent is ritkán láttam. Nem gondolom, hogy a színészek hibája volt ez, sokkal inkább a kidolgozatlan és gyengén megírt karakterek számlájára írható ez a probléma. Az ijesztgetések terén is elég kiszámítható volt a végeredmény. Talán csak a CGI technika használata nem vált bántóan rossz, illetve azért még némi kis nyomasztó atmoszféra itt is fellelhető, de csupán ezek miatt merném egy egyszerűen gyenge kísértetfilmnek nevezni az Átok 2-t, ami annyira nem hagyott bennem mély nyomot, hogy pár hét múlva már emlékezni is alig fogok rá.

horror | thriller

Aubrey Davis (Amber Tamblyn) megtudja, hogy a nővére, Karen (Sarah Michelle Gellar) kórházba került Japánban, ráadásul gyilkossággal vádolják. Aubrey Tokióba utazik, ahol egy... több»

0