2020.01.23 23:21 huhu Olvasottság: 147x
0

Az RTL Klub történetének eddigi egyik legkockázatosabb húzása a Bátrak földje. A kosztümös szappanopera az 1848-49-es szabadságharc utáni időkben játszódik, cselekménye pedig egy bárókisasszony, egy parasztfiú, egy cselédlány és egy zsandárhadnagy szerelmi kapcsolatán alapul, családjaik sorsára és konfliktusaira összpontosít. A napi sorozat nem tekinthető történelmileg hiteles drámának, egy egészen mai történetet próbáltak 19. századi kontextusba helyezni több-kevesebb sikerrel.

A Bátrak földje egy fiktív településen, Rokocán játszódik. A történet meglehetősen egyszerű: a parasztfiú felrobbantja azt a vasúti hidat, melynek építését Bécs is szorgalmazta, a kisváros idegenforgalmának felvirágzását várták tőle. A bűntett egyformán hat mindenkire, teljesen felborítja a mikroközösség egyensúlyát, mely korábban béke alapját képezte. Lassacskán elmélyülnek az emberek közti konfliktusok, titkos szerelmi kapcsolatok szövődnek, egyre súlyosabb titkok kerülnek felszínre. Egy igazi hamisítatlan szappanopera...

Ezek a klisék egy darabig izgalmasak ugyan, ám a kezdeti lendület szép lassan alábbhagy. A tizedik rész után már nem sikerül fokozni a feszültséget, a történet egyre kiszámíthatóbbá válik, a fordulatok pedig egyre súlytalanabbak, feleslegesek lesznek. Mindezek ellenére azonban mégis akadnak kifejezetten izgalmas jelenetek a sorozatban, bár a cselekmény előrehaladtával ezek száma drasztikusan csökken.

A fordulatok hiányát jól ellensúlyozza az egészen megkapó színészi játék. Az alkotók a mellékszerepekre is remek színészeket kértek fel. Fodor Annamária tökéletesen hozza az ellenszenves báróné szerepét, Illyés Róbert pedig a kérlelhetetlen bárót. Megemlítendő még Dér Denisa a parasztasszony szerepében, illetve a férjét alakító Csőre Gábor, valamint a kiváló Radnay Csilla, aki a kitagadott lányukat játssza. Tóth Ildikó, Takács Nóra Diána és Spolarics Andrea apró szerepeket kaptak ugyan, ám sokat emelnek a produkció színvonalán. A fiatal színészek közül a legmaradandóbbat egyértelműen Litauszky Lilla (cselédlányként), valamint Kenderes Csaba (hídrobbantó parasztfiú) alakítja.

A Bátrak földje egy kifejezetten érdekes vállalkozás az RTL Klub részéről. Annak ellenére, hogy a cselekményszál több helyen megtörik, a fordulatok pedig sok esetben nem követnek semmilyen logikát, kijelenthetjük, hogy a sorozat üdítő színfoltja a csatorna esti kínálatának.

0