2020.06.07 10:55 Artemisia Olvasottság: 680x
5

Édes a bosszú

A zseniális Agatha Christe legembematikusabb regényének 2017-es adaptációja. Az alapanyag önmagában is mesterien felépített, bámulatos történet, így a film nem nagyon tudott mellé lőni. Néhány kissebb változtatástól eltekintve hűen követi az Agatha Christie által kitaposott ösvényt, és összességen vissza is adja az eredeti, izgalmas Gyilkosság az Orient expresszen élményt.

Remekül hozza a klausztrofóbiás, nyomasztó hangulatot, amit a gyilkosság színterévé váló vonaton érezhetnek a szereplők egy hóvihar miatt bizonytalan időre összezárva egy gyilkossal. Azonban a vonaton utazik Hercule Poirot, Christie egyik legnépszerűbb karaktere, a valóságos belga Sherlock Holmes, aki a film elején lefekteti nyomozási és kicsit talán életfilozófiáját: "olyannak látom a világot, amilyennek lennie kéne. És ha nem olyan, a tökéletlenség úgy kiugrik, mint az orr az arcunkból". Poirot ezen elv alapján próbálja felgöngyölíteni a Rachett-gyilkosságot, de az apró nyomok – hímzett zsebkendő, a pipatömő, leszakadt gomb, a vörös kimonó – előkerülésével az a bizonyos tökéletlenség még kiugróbb lesz, ahelyett, hogy elsimulna.

Édes a bosszú

A kirakós első darabja rögtön a meggyilkolt Rachett-ről derül ki, aki valójában Casetti, a gyermek Daisey Amstrong gyilkosa. Viszont a többi sehogy sem akar a helyére kerülni, míg Poirot rá nem jön, hogy nem tettest, hanem tetteseket kell keresni. A Orient Expressz látszólag véletlenszerűen összekerült utasainak változatos, spontán személyazonosságát megkaparva döbbenetes összefüggésre bukkan; az összes utas kötődik az Amstrong-ügyhöz.

Bár a film nem tudja olyan jól érzékeltetni az apró rezdüléseket, amikből a nyomozás felépül, mégis nagyszerű az ügy fináléja, és nemcsak a bravúros leleplezést mutatja be észbontóan (noha szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné a végkifejletet), hanem az érzelmeket, a fájdalmat és a bosszú édes mivoltát is érzékelteti. Ez a történet és a mögötte rejlő üzenet időtálló és örök érvényű, mindegy, milyen feldolgozásban tálalják, remekmű marad.

dráma | krimi | misztikus

Az Európát átszelő vonatút rejtélyes gyilkosság színterévé válik. Tizenhárom idegen reked összezárva a vonaton, s mindegyikük gyanúsított. Mindenkinek van múltja,... több»

5