2020.06.28 19:25 Filmbarbár Olvasottság: <100x
0

Alapvetően érdekes témáról és izgalmas korszakról szólt a film, ugyanakkor számomra kicsit statikusnak tűnt a sok beszéd a kamera elé ültetett megnyilatkozók néha kicsit végeérhetetlennek tűnő monológjai miatt.

Bevallom, hiányoltam a dokumentumfilmből azt, hogy több zenei betétet, képi "körítést" tegyenek bele, így mintha egy kicsit a levegőben lógtak volna az egyébként nagyon hasznos információk. Élmény volt hallgatni Marton Évát vagy Fischer Ivánt, ez kétségtelen, viszont a film közepéig gyakorlatilag alig szólalt meg Gustav Mahler zenéje, és a róla készült fényképek, műveinek kottája is csak ekkor lettek láthatók.

Egyébként viszont sokat adott ez a produkció a tekintetben, hogy Mahler milyen művészi koncepcióval rendelkezett, művészeti igazgatóként hogyan irányította az Operaházat, milyen újításokat hozott, hogyan igyekezett rendet és fegyelmet teremteni, milyen nehézségekkel volt kénytelen szembenézni. S külön érdekesség, hogy a 19. század végi Budapesten a közönség körében is volt fogékonyság a művészetre, nem csupán sznobizmusból, hanem valódi műélvezetből. Úgy tűnik, a valódi polgári életmód kezdett volna kibontakozni, ha szét nem dúlják azt különböző történelmi kataklizmák.

Mahler budapesti éveinek leginkább abban foghatjuk meg a jelentőségét, hogy a zeneszerző-karmester igyekezett bekapcsolni az akkor modernnek számító nemzetközi zenei életbe a magyar fővárost, igyekezett meghonosítani a modern zeneszerzés vívmányait, s felemelni a pesti operajátszás színvonalát. Az alkotók így egy jó alapkoncepciójú, információban gazdag munkát raktak össze, amit azonban szerintem kissé monotonná tettek a viszonylag sok beszéddel, illetve azzal, hogy kevés volt pl. a Mahlerről, a korabeli Operaházról stb. bejátszott vágókép. Ezek talán némi vizuális élményt is adtak volna, így viszont maradtak az interjúalanyokat körülvevő enteriőrök.

A film inkább csak a közepétől vált némileg "mozgalmasabbá" a Mahlerről vagy a kottáiról készült felvételekkel, a zenei bejátszásokkal, szerintem ezeket egy kicsit jobban sikerült koncepcióban is elrendezhették volna.

0