2020.09.27 22:32 Hámori Balázs Olvasottság: 111x
1

A náci színház

:::CSELEKMÉNYLEÍRÁST TARTALMAZHAT:::

Amikor elolvastam a rövid leírást, és megnéztem a bemutatót, azt hittem, hogy kapok egy nem nagy szám, de korrekt nácis zombi filmet. Hát tévedtem. Kimondom az elején, hogy ez a film (az elvárásom ellenére is) egy hatalmas nagy b@romság volt, és épp ezért spoilerezni fogok.

A náci színház

Egy kocsmában indítunk, ahol egy pénzes férfi egy zsoldossal tárgyal, mivel fel akar tárni egy helyet egy háborús övezetben, amiért kis alkudozás után is elég jól fizetne. A karakterek neveit képtelen voltam megjegyezni, annyira nem voltak érdekesek, és pont annyira is volt súlya a haláluknak, amire még visszatérek. Szóval a zsoldos főnök beszervezett még néhány embert maguk mellé, ahogy ígérte, van itt francia, orosz, amerikai, angol, a szokásos. Megérkeznek a helyszínre, ahol találnak egy túlélőt, és hamar kiderül: ez bizony egy egykori náci bunker, ahol titkos kísérleteket végeztek. Közben meg-megtámadják a csapatot, egy-két embert ki is kapnak közülük, és természetesen megölik őket, így a végső csatára összesen hárman maradnak, plusz a megbízó az induló hétből. Itt keserves harcot vívnak (én is szenvedtem) a zombi-féle nácikkal (később kifejtem), de végül alulmaradnak, és a megbízót is elkapják a végén.

Igazából nem is tudom, volt-e egyáltalán bármi olyan, ami pozitívumként felhozható, maximum elment szintű dolgok voltak a sok rossz mellet. Kezdjük ott, hogy a zsoldos csapatunk egy sablon és klisébrigád, ami akkor nem gond, ha ez az egyetlen hiba a filmben, mert akkor van, ami ment, de itt nincs. Olyan hülye szövegeket írtak a színészeknek, hogy az valami elképesztő volt, mintha egy egyetemista csapat dobta volna össze önszorgalomból, egyszerűen kisült az agyam tőlük. Aztán a viselkedésük is, ezek a katonák elvileg elit katonák voltak, legalábbis nem egyszerű gyalogosok, de ennek ellenére mintha még életükben nem lettek volna bevetésen: elkezdenek rájuk lőni, erre az orosz fedezéket lesz@rva áll, mint a céltábla, és lő össze-vissza, pedig a parancsnok még rá is szólt (ami legalább életszerű volt).

De ugyanez volt a végén, mikor már csak hárman maradtak, és a nagyokos, habár többször elmondta a parancsnok, hogy ne tököljön visszavonulás közben, csak tökölni kezd, és úgy elkapják, hogy azt öröm nézni, ja és itt már megpróbálták epic-re venni, vagy hogy legalább valami érzelmet váltson ki a halála, de inkább örültem, mintsem szomorkodtam, hogy szegénynek annyi. Ezt az érzelmi behatást megpróbálták még kétszer az utolsó két katonánál, de annyira súlytalan volt mind a két karakter, hogy örültem, hogy közel volt a vége a filmnek, ami amúgy 90 perc, de ez rohadt hosszú 90 perc.

Egyébként a végén volt még egy jelenet, amin csak röhögtem: a parancsnok lába megsérült, és a megbízója segítségével SEM tud talpra állni, ezért nem tud megszökni vele, marad a mártír halál, DE! ahogy a megbízó lelép, a parancsnok simán talpra áll (:D), és lő még néhányat. Aztán a zombi-féle nácik... azért csak zombi-féle, mert ezek teleportálnak is oda, ahova épp akarnak. Ezt se értettem, vagyis persze értem, hogy hiába teleportálnak, ha az elején kinyírnak mindenkit, akkor 30 perc, és vége a filmnek. Na de, ha már tudnak teleportálni, akkor a végén mi a sz@rért sétálnak rá a csapatra, mintha valami felvonulás lenne? A bunkerben szabályosan libasorban haladnak, és mivel zombik, vagyis itt inkább az élőhalott kifejezés a pontos, mert megenni senkit nem akarnak, csak ugye már több mint 50 éve halottak... Szóval ennek mi értelme? Nem lett volna egyszerűbb teleportálva levadászni őket, ahogy tették azt korábban? Dehogynem.

Mondjuk az is jó volt, hogy körbeaknázták a bunkert, ami olyan volt, mint a konfetti kilövő, pukkant, és annyi. Egyrészt, ha már akna, robbanjon már rendesen, másrészt, ha belesétálnak a nácik, azért szaggassa már meg legalább a ruhájukat, mert így, hogy ilyen szépen kiemelték ezt a jelenetet, csak azt mutatták meg, hogy ehhez se értenek. És hogy miért színház? Egyrészt mert ilyesmi minőség megy a kisiskolás színházakban, másrészt ahogy lezárják: megérkezik az időközben várt erősítés, akik ugyanazzal találkoznak, amivel a csapatunk pont ugyanannyi információ tudatában. Igen, erősítés is jön, mivel az események közben kiderül, hogy a csapatatot megbízó férfinak is van főnöke (micsoda csavar).

Összegezve ez a film egy elég szerencsétlen próbálkozás volt, gyenge effektek, gyenge hangok, bugyuta sztori, és a színészi játék is csak elment, bár eleve idióta karaktereket kaptak a színészek. Nem ajánlom senkinek. Nem igazi zombis film, horrornak is azért mondják, mert "zombik” vannak benne, ha pedig akció, akkor bármi más, mert itt még az is harmatgyenge.

akció | horror | sci-fi

Harcedzett zsoldosok veszélyes küldetésre indulnak a háború sújtotta Kelet-Európában. Kegyetlen ellenféllel találják szemben magukat, amely az elpusztíthatatlannak tűnő... több»

1