2020.10.18 12:14 Kóborló Olvasottság: 194x
3

Farkasembert láttam

Stephen King kimeríthetetlen fantáziájának köszönhetjük ezt a filmadaptációt is (mint oly sok filmet), de itt még a forgatókönyv megírását is magára vállalta a Mester. Jómagam nagy rajongója vagyok Stephen King munkásságának, bár jelen filmünk könyvváltozatához még nem volt szerencsém (sajnos), így mindenféle összehasonlítási alap nélkül kezdtem bele az 1985-ben elkészített, Ezüst pisztolygolyók című filmbe.

Nem szeretnék zsákbamacskát árulni, de engem már az első percétől magával ragadott a hangulata és a történetmesélési formája. Nagyon jól állt a filmnek a gyermeki szemmel és felfogással megközelített történet, és kimondottan élvezetes volt az is, hogy többször az egyik felnőtt gyermekszereplő narrációja hallható a film alatt. Persze ezt azért nevezhetnénk egyfajta kisebb problémának is, mivelhogy az a személy, aki egyfajta visszaemlékezésként beszél a történtekről, a film egy igen fontos és jelentős karaktere, így viszont már az első percektől sejthetjük, hogy akármilyen rémségeken is fog keresztülmenni az adott illető, ő az egyik túlélője lesz az eseményeknek.

Farkasembert láttam

Továbbá a film történetében vannak aprócska szürke foltok, amiken magyarázat nélkül tovasiklanak. Ki is térnek az egyik ilyen szürke foltra, magára a gonosz eredetére, de nem nagyon feszegetik ezt a témát, hanem hagyják abban a bizonyos homályban, így kap a történet még egy kis extra misztikus töltetet is, ami szintén jól állt neki.

Érdemes kitérni a karakterekre, hisz a gyerekkarakterek egytől-egyig kimondottan szerethetők, és az egész film alatt maximálisan együtt tudunk velük élni, izgulni. A további szereplők is teljesen rendben voltak, és mindehhez párosultak a kimondottan jó színészi alakítások is. A film rendezője, Daniel Attias kimondottan jól tartotta össze a történetvezetést. Érdekes azonban, hogy nem túlzottan pörgős cselekményű a film, és talán jó párszor be is lassulnak az események, de egy pillanatra sem válik unalmassá és érdeklődésmentessé. Nem utolsósorban a történet tartalmaz némi kis mondanivalót is, méghozzá, hogy a testvéri szeretet sok mindent képes legyőzni, még akár a természetfelettit is.

Technikailag sem lehet rossznak nevezni a filmben látottakat (még a korához képest sem). Persze, azt nem mondanám, hogy technikailag az egyik legjobb farkasemberes filmhez van szerencséje a nézőnek, de egy pillanatra sem válnak gagyivá a látottak, ráadásul kapunk még jó pár elhalálozást is, amiknek a kivitelezése szintén rendben volt.

Egy szerethető adaptációnak nevezném ezt a filmet, ami az egyedi bája és a kimondottan jó hangulata miatt nálam teljes mértékben elérte a kellő hatást, és ezért ott is a helye a kedvenceim közt.

horror

Félelem tartja rettegésben az amerikai kisváros lakóit, amikor egymást követik a titokzatos gyilkosságok. Marty a mozgássérült kisfiú biztos abban, hogy egy farkasember állhat a... több»

3