2021.01.14 12:45 Kóborló Olvasottság: 185x
1

Botrányos folytatás

A 2000-es évek közepe, vége felé volt szerencsém a Dög című, igencsak vérbő horrorfilmhez. Nem állíthatom, hogy maradéktalanul elnyerte a tetszésemet, de akkor és ott egy egészen fogyasztható alkotásnak éreztem. Akkoriban gyűjtöttem a horror dvd-ket, így tehát az első rész is bekerült a gyűjteményembe, és mivel láttam, hogy kiadták a folytatását (ráadásul én szinte egyszerre találkoztam a második és harmadik részével dvd-n), azokat is beszereztem, hisz azt gondoltam, hogy nagyjából az első rész színvonalát a folytatásai is elérik majd. Nos, nem így lett.

A Dög második részénél a készítők fogták a képzeletbeli nagy horrorfilmek kézikönyvét, és ahogy az le van írva egy folytatásánál, mindenből többet pakoltak bele a második felvonásba. No persze nem kell aggódni, hisz történetileg egyáltalán nem lett bonyolultabb; már az első rész sem nagyon erőltette meg e fronton magát, itt pedig már szinte teljesen felesleges is bármiféle szót ejteni a történetről, merthogy az körülbelül annyiban kimerül, hogy jönnek a szörnyek, és mindenkit felzabálnak. Ennyi.

Botrányos folytatás

A történet hiányosságait azzal kompenzálták a készítők, hogy több szörnyet, több szereplőt sorakoztatnak fel, és szinte elképzelhetetlen mennyiségű vérben és egyéb testnedvekben lubickolhatnak a karakterek. Ha viszont már szóba kerültek a film karakterei, érdemes megemlíteni, hogy akárcsak az első rész esetében, úgy itt sem lettek túl jól megírva. Sőt, már-már botrányosan rosszak. Elképesztő szedett-vetett társaságot gereblyéztek össze a forgatókönyvírók ehhez a történethez. Ha csak ez lenne a baj, talán még le lehetne nyelni, de sajnos itt még abban a totálisan minimalista történetben is képesek voltak ordas nagy marhaságokat ejteni. Ráadásul a film közepe táján már túlmennek egy bizonyos határon (a csecsemő halála), ami rengeteg embernél kivágta a biztosítékot (főleg, ahogy tették mindezt, az még nálam is az elfogadhatatlan határt lépi át).

Technikai kivitelezések terén is alulmúlja az elődjét. Itt persze megemlíthetjük, hogy míg az első rész költségvetése 3,2 millió dollár volt, addig a második és a harmadik rész elkészítésére már csak 2 millió dollár futotta. Merthogy a második és harmadik része a Dögnek tulajdonképpen egy film lenne, de kettébontották a készítők (talán, mert ők is érezték, hogy egy ennyire botrányos folytatás közel három és fél órában már túl sok lenne, de nem valószínű, sokkal hihetőbb, hogy azért, hogy több pénzt tudjanak termelni a dvd eladásokból).

Érdemes még megemlíteni a film humorfaktorát is, hisz nem kevés komédia elemmel van megfűszerezve, de nekem ez a humor beteges, alpári, és egyáltalán nem szórakoztató, akárcsak maga az egész film.

akció | horror | thriller | vígjáték

A mészárlás másnapján ismét húsevő szörnyek telepítik be a túlélőkhöz közel eső várost. A túlélők a helyiekkel összefogva lépnek fel a szörnyek ellen. több»

1