2021.01.29 21:39 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 338x
1

Újrakezdés

A film igazi európai lüktetésű mozi, amit nem fertőzött meg trutyivúd. A két főszereplője Alain Delon (Gino Strabliggi), a notórius bűnöző, és az igazságszolgáltatástól, vagyis annak képmutató rendszerétől megcsömörlött nevelőtiszt, akit Jean Gabin (Germain Cazeneuve) alakít. Germain kihozza Ginot a börtönből azzal a feltétellel, hogy nem esik vissza. Csakhogy ez egy szinte a börtönben felnőtt embernek iszonyatos nehézséggel jár.

A film egy igazi karakterdráma, fantasztikus képet ad a két férfi mindennapjairól, küzdelmükről és az egymáshoz fűződő viszonyukról. Több részre bontható a mozi, hiszen Delon billeg a képzeletbeli deszka két szélén, ami a normális életet és a bűnözést jelenti, ami hirtelen fordul át egy kemény krimivé, amikor Delon megérzi és észreveszi, hogy Gabin nem igazán bízik már a javulásában. Igazából kell egy harmadik személy is, aki nem más, mint a kisváros rendőrfelügyelője, aki viszont nem hisz Delonban, és mindenféleképpen börtönben akarja látni.

Újrakezdés

Philippe Sarde bús, melankolikus, de zseniális zenéje pozitív irányban dob a filmen. A valóság tükröződik minden képsorban, és igen, kell, hogy ne csak a happy endes, trutyivúdos filmeket nézzük, hanem ezeket a komoly, értékkel bíró és sokat adó mozikat is. A kivégzési előkészületek teljesen naturista kivitelezése és bemutatása ma is megborzongatóan hiteles, és egyértelműen megdöbbentő és nyers a maga valójában. Gabin monológja a bíróságon a film tetőpontja, hatalmasat üt. Delon egyben esendő és megjavulásra hajlamos, de mégsem sikerül neki, ami szintén az utolsó nagyjelenetében csúcsosodik ki.

Pesszimista, baljós hangulatú, mégis fantasztikus dráma, ami sok-sok tátongó lyukat próbál betömni a haldokló európai társadalomban. Lássuk be a hibáinkat, tegyük jobbá az életünket, éljünk becsületesen, így is egy bürokratikus, embertelen jogrendszerű világban élünk! A két színészóriás ezt tökéletesen visszaadta nekünk.

dráma | krimi

Azt követően, hogy tíz év rabság után kiszabadul a börtönből, az egykori bankrabló minden segítséget megkap, hogy eredményesen beilleszkedjen a társadalomba. Csakhogy a... több»

1