2021.02.23 18:48 Kóborló Olvasottság: 147x
2

Az istenek eledele

Régóta szemezgettem már ezzel a filmmel, de mindeddig állandóan elnapoltam a megtekintését, egészen idáig. Az alapjait H. G. Wells, angol író egy 1904-ben megjelent regénye szolgáltatta. Tulajdonképpen csak az író személye miatt hallottam a filmről, hisz a neve ismerősen csenghet a sci-fi műfaj szerelmeseinek. Olyan történeteket köszönhetünk neki, mint Az időgép, a Dr. Moreau szigete, A láthatatlan ember vagy a Világok harca. A történeteit számos alkalommal feldolgozta a filmvilág, így gondoltam, teszek egy próbát egy kevésbé ismert feldolgozásával, a The Food of the Godsszal, vagy ahogy idehaza megjelent könyvben, Az istenek eledelével. Nos, az én tetszésemet nem sikerült elnyernie eme filmes feldolgozásnak.

Mivel a könyvváltozathoz nem volt szerencsém, semmilyen összehasonlítási alapom nincs, de van egy olyan sejtésem, hogy az írott változata jóval kidolgozottabb, mint a filmben használt forgatókönyv. Tulajdonképpen két igazán nagy gondom volt a filmmel. Az egyik, hogy szerintem kimondottan gyengére sikeredett a forgatókönyve, a másik pedig a technikai kivitelezése. Sajnos arról nem találtam semmiféle adatot, hogy vajon mennyi lehetett a költségvetése, de a benne látott trükkök legtöbbjéből megítélve azt mondanám, hogy valószínűleg nem dúskáltak a készítői a pénzben.

Az istenek eledele

Nem mondanám, hogy az összes technikai kivitelezés rémesen rossz, mert voltak egész kellemes meglepetések is benne (főleg, ha figyelembe vesszük az elkészítési idejét is), de sajnos voltak borzasztóan gyenge képsorai is. Talán a technikai gyengeségeit könnyebben meg tudom bocsátani, mint a forgatókönyv sok esetben való megbotlását, illetve logikai buktatóit. Továbbá a film színészi alakítások terén sem áll túl fényesen, bár azt el kell, hogy ismerjem, hogy 1976-ban, amikor készült, valószínűleg még nehezebb lehetett olyan óriásira nőtt patkányok, méhek és tyúkok előtt hitelesnek tűnő színészi alakítást nyújtani, mint amikor már a technika jobban segíthette ebben a színészeket.

Mindenképp érdemes pozitívumként megemlíteni, hogy a film története a logikai buktatók egész seregével szemben egész pörgős lett. Továbbá próbálkozik némi fajta bírálattal is élni az emberek negatív hozzáállásával kapcsolatban a természetet illetően. Kár, hogy mindezt elég gyengén szereplő feszültségkeltés kíséretében teszi.

horror | kaland | sci-fi

Néhány barát egy kanadai szigetre utazik, hogy ott vadászszenvedélyüknek hódolhassanak. Megérkezésük után nem sokkal azonban ők lesznek a prédák, amikor hatalmasra nőtt... több»

2