2021.03.10 22:38 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 3556x
6

Mr. Seagal, ébredjen már, felforrt a teavíz!

1990-ben itthon éppen csak ízlelgettük az újfajta szabadság ízét, Amerikában viszont egy Bruce Malmuth nevű úriember elkezdte rendezni legújabb filmjét, az Ölve vagy halva című, harcművészeti akciófilmet. A sztori nem mindennapi, nekem óriási nagy kedvencem.

Adott egy Los Angeles-i rendőr, Mason Storm (Steven Seagal), aki felettesei megbízására lehallgat egy korrupt képviselőt. A mindenre elszánt, törtető politikus azonban rájön, és saját otthonában intézteti el embereivel Stormot és családját. Felesége (Bonnie Burroughs) azonnal meghal, ám a kisfia elmenekül, maga Storm pedig kómába esik. Előtte a filmet, amit rögzített, a konyha falába rejti, így a titok egyelőre mindenki előtt titok marad. A rendőrség úgy kommunikálja az ügyet, hogy Storm is meghalt, így a már szenátorrá előlépett képviselő, Vernon Trent (William Sadler) is vígan éli világát. Storm csendben fekszik egy kórházban, még a legjobb barátja és kollegája, O'Malley őrmester (Frederick Coffin) sem tudja, hogy életben van. Hozzájuk menekült Storm kisfia (Zachary Rosencrantz), akit végül O' Malley édesanyja nevel.

Mr. Seagal, ébredjen már, felforrt a teavíz!

Eltelik hét bűvös esztendő, és a gyönyörű és szerény, ámbátor annál dekoratívabb ápolónő, Andy, aki nem átall a meztelenül fekvő Storm takarója alá bekukkantani, és halk sóhajokat elengedni, egyszer csak azt veszi észre, hogy az időközben (ámbátor önkéntelenül) robinsoni szakállat növesztő férfi megmozdul. Felhív egy erre az esetre elmentett számot, de O'Malley helyett Trent szenátor korrupt zsaruja fogadja a hívást, mire Trent elindítja őket, hogy fejezzék be a félmunkát.

Nagy nehezen a még félig kómás Storm és a nővér elmenekülnek, és meghúzzák magukat Andy egyik barátja házában. Storm lassan felépül, közben összemelegszik a dögös nővérkével, megkeresi O'Malley-t, és bosszút esküszik felesége gyilkosai ellen. Persze a legfőbb célpontja maga Trent, aki örömlányokkal múlatja az időt összeharácsolt kis palotájában mint a nép szolgája. Elindul és levadássza a gengsztereket, eközben találkozik hét éve nem látott kisfiával is.

A fiút Andyre bízza, miután O' Malley-t megölik, ő pedig elindul Trent szenátorhoz, csak előtte a régi lakása falából elővarázsolja a filmet, vagyis a gépet a filmmel együtt. Ezt elviteti a rendőrségre, majd leszámol Trent embereivel, de a szenátort nem öli meg, hiszen a bizonyíték már jó helyen van. Trent, vagyis a rosszfiú bukik, Storm, a jófiú nyer, bónusz a kisfia és a lepedő alá kukkoló nővérke, Kelly LeBrock, aki ekkor már a valóságban is a felesége volt.

Szeretnék még egy színészt megemlíteni, akinek bár nincs nagy szerepe, de tipikusan igazi rosszfiú, persze csak szigorúan a vásznon. Nem más ő, mint a punk gengszter (Robert LaSardo), akivel Seagal ekkorra már több filmben játszott együtt. Kifejezetten tetszik a zene, amit ebben a filmben David Michael Frank szolgáltat. Matthew F. Leonetti kiválóan fényképezett, jók a vágások, snittek, komplett az egész. A harci jelenetek is tökéletesre vannak csiszolva. Szakácsi Sándor, Tóth Enikő és Újréti László szinkronja pedig félelmetesen jó lett.

Egyszóval Seagal ismét letett valamit az asztalra. A nyolcvanas és a kilencvenes évek az övé volt, és ezt már nem veheti el tőle senki sem. Üljünk hát le, indítsuk el a filmet, és utazzunk vissza az időben, mert megéri!

akció | dráma | krimi | thriller

Aki beleavatkozik a magas szintű politikai korrupció kétes üzelmeibe, az könnyen megégetheti magát. Stormot most több sebből vérezve, tekintélyes mennyiségű ólommal a testében... több»

6