2021.03.11 07:40 jakedave Olvasottság: 151x
1

Bűn és bűnhődés

A méltán híres és kritikailag elismert Hotel Ruanda alkotója, Terry George egy érdekes és végig izgalmas krimi-dráma fúziót nyújtott át a közönségnek 2007-ben. A film John Burnham Schwartz azonos című regényéből készült, a rendező és az író közösön jegyzi a forgatókönyvet. Joaquin Phoenix másik filmjéhez, az Abszurd alakhoz hasonlóan ebben a műben is központi szerepet kap a bűn és bűnhődés, de merőben más viszonyok közt zajlik.

Már a film ötödik percében olyan események történnek, melyek emberi életeket változtatnak meg, örökre. Mivel már maga a filmcím is sokat sejtet e téren, úgy gondolom, hogy nagy poént nem lövök le az említett esemény ismertetésével: egy hangversenyről és egy baseballmeccsről tartunk haza a főszereplőkkel. A Learner házaspár (Joaquin Phoenix és a csodálatos Jennifer Connelly) fiát egy út menti fogadónál nevezett Dwight Arno (Mark Ruffalo) ügyvéd úr minden szándék nélkül, egy szerencsétlen baleset következtében elgázolja. Ami már nagyobb hiba, hogy a vétkes megállás nélkül továbbhajt. Az ő fia is a kocsiban ült, azonban nem vette észre a balesetet.

Bűn és bűnhődés

Az elütött fiú sajnos meghal. A továbbiakban a szereplők próbálják feldolgozni a történteket. De ugye egy bűntett nem maradhat büntetlenül. Egy kis csavar a filmben: az elgázolt fiú zenetanára pont a tettes volt felesége, és egyáltalán nincsenek jó viszonyban. A baleset idején pont hozzá tartott Dwight a fiukkal. És lesz még ennél nagyobb fordulat is, de innentől egy szót sem mondok.

Szörnyű szembesülni azzal, hogy mit érezhet az a szülő, aki túlélte a gyerekét. El sem lehet képzelni ezt a mértékű fájdalmat és gyászt. A film egyik nagy erőssége, hogy sokkolóan naturalista jelenetekkel mutatja meg mindkét fél szenvedését a baleset után. Különösen Jennifer Connely nagyon ügyes mimikája és játéka tükrözi ezeket az érzelmeket. Mark Ruffalo szintén zseniális, roppant hitelesen alakítja a lelkiismeretétől szenvedő "áldozatot".

A Cserbenhagyás semmivel sem akar több lenni, mint amit ígér. Igaz, ez a mondat már nagyon elcsépelt közhely, de vannak esetek, mikor a néző valóban akkor jár a legjobban, amikor semmi mögöttes tartalmat nem próbálnak ránsózni. Egy "szórakoztató" krimi, súlyos emberi drámával vegyítve. Tökéletesen megmutatja, hogy milyen következményekkel járhat egy szerencsétlen baleset - mind az áldozat, mind az elkövető oldaláról. És mindezt meg tudjuk előzni, leginkább azzal, hogy felelősségteljesen vezetünk, és ilyenkor semmi mással nem foglalkozunk.

dráma | krimi | thriller

Büszkén és boldogan feszít a Learner család a kisfiúk, Josh hangversenyén. Hazafelé menet betérnek a Reservation Roadon lévő benzinkút melletti pihenőbe. Ugyancsak hazafelé... több»

1