2021.03.24 08:56 jakedave Olvasottság: 1613x
5

Quentin vagyok Montargis-ból...

Amikor először láttam ezt a filmet, a játékidő alatt szinte végig a padlón fetrengtem, mialatt könnyesre röhögtem magam. Mostanában láttam körülbelül huszadjára, és még mindig hangosan nevetek, amin én is meglepődtem, mert nem sok ilyen film van. Itt valami nagyon el lett találva.

A történt két főszereplője a kőkemény, komoly gengszter, Ruby (Jean Reno) és a félnótás, pitiáner, végtelenül egyszerű Quentin, Montargis-ból (Gerard Depardieu). Mindketten börtönbe kerülnek, és mivel Quentin naponta "elfogyaszt" egy cellatársat, végül egy zárkába kerülnek. Ruby egy szót sem szól, Quentin viszont örök barátságot köt új lakótársával. Meg is szervezi a közös szökésüket, hogy majd kint, a szabad világban ketten, közösen nyithassanak egy kis vendéglőt. Közben Rubyt üldözi egy maffiavezér, akinek ellopta, majd elrejtette a pénzét, Ruby viszont bosszút akar állni szerelme megölésért. Quentin pedig mindenbe beleavatkozik.

Quentin vagyok Montargis-ból...

Nem tudom eldönteni, hogy a fergeteges forgatókönyv (és az azon belül felépített karakterek) vagy a szenzációs színészi játék ad többet hozzá a film sikeréhez. Talán a kettő kiváló ötvözete, és nem működne egyik a másik nélkül. Maga Jean Reno generációja egyik legnagyszerűbb színésze, de ebben a filmben nem ő viszi el a pálmát. Én személy szerint a mai napig nem tudom felfogni, hogy Depardieu itt mit húzott ki magából. Ekkora zsenialitást ritkán látni, a filmtörténelem egyik legjobb alakítását láthatjuk, ennyire hitelesen hülyét talán még sosem játszott senki.

Sajnos a film elég rövid, még a másfél órát se éri el, de olyan intenzíven adagolja a humort, a kínos, de egyben elképesztően vicces szituációkat, hogy az felejthetetlen. A legjobban az tény tükrözi a film zsenialitását, hogy egyszerűen képtelenség kiválasztani a legviccesebb jelenetet, mert szinte az egész egybefüggően egy nagy, vicces jelenet.

Hozzá kell tenni, hogy Helyey László szinkronhangjával lesz teljes az élmény. Tökéletesen illik a suta Quentinhez. Ha még vívódnánk, elég csak megnézni a filmadatlap alatt lévő kommentszekciót. Kevés olyan alkotás van, amelynél ennyire egybehangzó vélemények, egyetértő hozzászólások sorakoznak egymás alatt. Mindenki dicséri a filmet, rendszeres hozzászólás a "legjobb vígjáték, amit valaha láttam." Ennyien nem tévedhetnek, a felhőtlen szórakozás garantált.

86 Pofa be!  (2003)

krimi | vígjáték

Miután Ruby (Jean Reno), a filozófikus lelkületű gengszter sikerrel elrejtette hatalmas zsákmányát, rács mögé kerül. A börtönben csak egyetlen dolog jár a fejében, hogy... több»

5