2021.04.26 13:16 Interfectorem Sabnock Olvasottság: <100x
5

Egy életen át

Nagyon nagy reményekkel ültem le – mint futballrajongó – ennek a sport témájú sorozatnak. Hamarosan meg is történt a csoda, hiszen magába szippantott az egész, mintha én is ott ülnék a lelátókon, és őrjöngve szurkolnék egy-egy gól után. Hihetetlen és egyben megható is, ahogy a város lakói imádják, szeretik és féltik szeretett klubjukat. Tökéletesen és szívbemarkolóan bemutatja a csapat küzdelmét, mikor kiesnek az első osztályból.

Semmi gond, gondolták, hiszen pénz és háttér van, gyorsan vissza az első ligába. De a világ egyik legnagyobb streamingszolgáltatója mintha előre megérezte volna a sztorit, mert a Sunderland visszajutás helyett fennállásuk 140 évének egyik legnagyobb Canossa-járását mutatta be. A város minden rezdülése, legyen az jó vagy rossz, hozzátartozik a csapathoz. Még a vasárnapi imák időpontja is a meccsekhez van igazítva.

Egy életen át

Nemhiába egy szigeten járunk, ott minden másképpen és fordítva van. A város lakói imádják klubjukat, és ez szinte robban a filmkockákon, sőt a katartikus képsorok láttán nekem is legördült egy-két könnycsepp. Dráma, fájdalom és kétségbeesés ömlik az arcunkba, és keményen belemarkol a szívünkbe. Most döbbentem rá, hogy mennyire hozzátartozik az angol mindennapokhoz a futball. Ott ez nem játék. Sokkal több annál. Maga az élet.

Totálisan magába szippant a sorozat, mindkét évada zseniális. Eszméletlen korrajz ez a mai társadalmunkról, annak rákfenéjéről és az emberek küzdelmeiről fennmaradásuk érdekében. Óriási a kontraszt a jómódú, de annál lustább futballisták, a fanatikus, de szegény melósok és a luxusórákban feszítő tulajdonosokról készített képekben. Mindkét évad tele van fordulattal és fantasztikus képsorokkal.

A csapat a BL-ben nem hinném, hogy vitézkedni fog valaha, de a csodákat arra, ott északon ismerhetik, hiszen decemberben, egy hideg téli estén a Bradford ellen csak kilátogatott 47 000 fázó, didergő és fanatikus ember, akik torkuk szakadtából szurkoltak nekik. Az elején azt írtam, hogy nagy reményekkel ültem neki. Igen, és úgy is álltam fel, hogy ez igen. Kötelező mindenkinek. Szurkolóknak és nem szurkolóknak. Nagypapáknak és nagymamáknak. Kismamáknak, keresztszülőknek, úgy nagyjából mindenkinek. Ha már persze kitisztult a fejük a legújabb gagyi szappanopera nézése után. Az utóbbi évek egyik legzseniálisabb sport doku-reality sorozata.

dokumentum

Nincs lenyűgözőbb időnként, mint a focirajongók elszántsága és kitartása kedvenc csapatuk mellett. A dokumentumfilm Sunderland csapatát mutatja be. több»

5