2021.06.30 22:37 Interfectorem Sabnock Olvasottság: 647x
3

Most akkor mi is történt?

Fantasy horror. Mit is jelent? Nekem pl. a Van Helsing, Horns, Kovács és az Ördög, Siren, Krampusz, és még sorolhatnám a filmeket. Vagy a Fekete Halál, ami még tetszett. Itt sem lett volna baj, hiszen tudjuk, szinte fillérekből hozták össze a filmet, és ez mindenképpen megsüvegelendő. Jordan Downey eddig még nem robbantott nagyot, igaz, olyan sok filmje nem is volt még.

A film szerintem csak egy fantasy mozi, persze a jobbik fajtából, ami inkább egy vizuális monodráma, amolyan egysíkú tempóban. Nem pörög és nem lassul, végig egyenletes. Valahogy mégis én néha elvesztem a fonalat a filmben és időben egyaránt. Érdekes a főhős élete, viszonya (abban a pár percben) a lányához. Én túlságosan is keménynek, és ezért kissé hiteltelennek érzem azt a feelinget, amit a rendező meg akart mutatni. Igaz, ez nem akkora hiba, de mégis. Na nézzük, jól agyalok-e!

Most akkor mi is történt?

Éldegél a középkori erdőben, egy rozoga kővár mellett hősünk (Christopher Rygh), akinek a lányát egy démonszerű lény megölte. Na ezért lovagunk névtelenül irtani kezdi a környék összes szörnyét. Jetit, trollt, gnómokat, hibridet, wendogot, szilfet, farkasembert... Szeg a falba, rá egy kihegyezett karó, és máris kész az újabb fali dísz. Legalább nem kell tapétázni.

Amúgy a páncélzat és a bőrsisak nem illik össze, de ne legyünk már szőrösszívűek! A szerkó nagyon tetszett, a helyszín, a kunyhó zseniális, de tényleg. 30 000 dolcsiért csodát csinált a fickó, az már szent. Rygh az egyszemélyes mozit úgy hozza le, hogy minden képkockája, mozzanata élvezetes és nézhető. Hála a tökéletes operatőri munkának. Így kell ezt csinálni, gyerekek...

Az apa (hősünk) egyszemélyes küzdelme már-már heroikus, de nekem itt az első logikai bukfenc. Mi az a trutymó, amit a halálos sebeire keneget, és kész? Feléleszti a pókot. Oké. És a halott kislányánál miért nem próbálta ki? Furcsa, és éppen ezért ez nem is tetszik...

Hová a fenébe mászkál abban a vékony páncélban, mikor a szörny úgyis ott fogja megkeresni? Ki a fene nyilazgat neki a várból? Erre a dologra is fordíthatott volna showrunnerünk (Jordan Downey) energiát, szerintem lett volna benne fantázia. Nálam eddig minden okés volt, de aztán, ahogy az egész végig idegesítően mozgó, nyekergő ablak leborítja a trutyit, na onnan szerintem összecsuklott a film. Miért is?

Na nézzük: hősünk levadássza a szörnyet, szuper! De mi a fenéért nem rakja fel szobadísznek azt is? He??? Ja, értem. A második fura dolog. Hogyan nem tudta elkapni a fejet, ami a megmaradt gerincoszlopán csúszott, kb. egy nyálkás éticsiga sebességével. Rátelepszik a lánya csontvázára. De könyörgök, hogyan ásta ki? Gondolom, nem vitt magával lapátot...

Elkapja a barlangban azt a törpe szörnyet egy esetlen gyermekcsontvázon, oké... Lezúzza a fejét. Oké... De akkor hogy öli meg hősünket egy lefejezett, szétzúzott szörny? A fejét is szétverte. Magyarul, nekem a lezárás nem igazán nyerte el a tetszésemet. Ezért nem öt csillag. Persze ettől függetlenül egy szuper kosztümös fantasy light horror. Egy szuper és tehetséges rendezővel, vágóval és egy nagyon hiteles színésszel.

Brutálisan erős, nyers, de mégis a zsigerekig ható képek, fantasztikusan jó helyszínnel megspékelve. Ha egy kicsivel több pénze lett volna Downey-nek, komolyan mondom, egy-két komolyabb csatajelenettel, egy kis CGI-vel megtámogatva egy bombasztikus mozi lett volna belőle. Ennyi pénzből is csoda született. Várom, hogy egy pénzeszsák megtámogassa.

Na jól van. Esteledik. Fogom a kardom, és megyek, mert a környéken ólálkodik egy pazuzu vagy egy incubus, netán egy lidérc. Nem számít, fejét veszem, a sótartó mellett jól fog mutatni. Ti meg csak szépen nézzétek meg a filmet!

fantasy | horror

A középkori szörnyvadász fejkollekciójából már csak egyetlen egy darab hiányzik: azé a rémségé, aki évekkel ezelőtt végzett a lányával. több»

3