2021.07.10 13:14 Kóborló Olvasottság: 670x
5

A mutáns húsevő bogarak támadása

Nagy rajongója vagyok a 80-as évek horrorfilmes felhozatalának, ezért számomra is nagy meglepetésként szolgált, hogy mindez idáig elkerülte a figyelmemet eme alkotás (pedig a film borítójával már számtalan alkalommal találkoztam gyerekkoromban is, hisz ez a produkció is megjelent idehaza videokazettán, méghozzá a Hungaro Video forgalmazásában).

A vhs aranykorszakában a Hungaro Video forgalmazásában megszámlálhatatlan mennyiségben érkeztek az efféle "gyöngyszemek", és időről időre – egy kis nosztalgiázás miatt – szeretem is elővenni eme produkciókat, vagy ha épp egy olyan alkotásba futok bele, amely – mint jelen esetben – ezidáig kimaradt, akkor sokkal elnézőbb leszek a megítélésével, mint mondjuk egy olyan filmmel kapcsolatban, ami az elmúlt tíz évben látott napvilágot.

A mutáns húsevő bogarak támadása

Azt már a véleményem legelején nyomatékosítanám, hogy bárkit, aki egy komolyan vehető alkotásra számít elsősorban, minden bizonnyal elég nagy csalódás fog érni. Bár érdekes, hogy a film kezdése során a fantasztikus horrorkomédiába kategorizálja be a magyar narrátor, de se az IMDb-n, sem pedig itt, a Mafab oldalán ez nem található meg, szerintem teljesen jogosan, mert A fészek egyáltalán nem egy komédia szerintem sem. Próbál néhol humoros lenni, de nagyon nem megy ez neki, pedig valószínűleg sokat javított volna a megítélés az én szememben is, ha tényleg működőképes humorforrással látták volna el a történetet.

Az elejében egy pillanatnyi eredetiség sem található, tulajdonképpen a kezdésének egy jelentős részét semmi más nem teszi ki, minthogy megismerjük a történet karaktereit. Ezzel nem is lenne semmi gond, hisz ha szimpatikus karaktereket kaptunk volna, akkor még élvezhető is lenne az, hogy megismerjük őket, hogy kialakuljon egyfajta szimpátia bennünk, nézőkben az irányukba, de sajnos nem erről van szó. Felszínes, semmilyen karakterek tömkelegét kapjuk, így számomra már az első harmadában nagyot zuhant a produkció.

A következő nagy problémám a filmmel kapcsolatban maga a történetében található horror. Sajnos itt lép életbe az, hogy sokszor akarták a horrorisztikus hangulatát tönkretenni oda nem illő jelenetekkel, cselekményekkel, vagy akár csak humorosnak szánt párbeszédekkel, és ez nálam, legnagyobb bánatomra, totálisan sikerült. Ha csak horrorszempontból nézném a filmet, akkor tényleg van egy amolyan kellemes, 80-as évekbeli tudományos retro horrorhangulata, de valahogy akkora ostobaságok találhatók benne, hogy ez nálam majdhogynem teljesen tönkre is tette.

Az alkalmazott maszkok egyáltalán nem sikerültek rosszra, bár azért látszik, hogy nem hatalmas költségvetésből dolgoztak e téren. Sőt, mivel a film producere (igaz, nincs feltüntetve) a legendás Roger Corman volt, már az olyan költségkímélő megoldásain sem csodálkozom, hogy fogtak egy korábbi, Corman által finanszírozott filmet (Humanoids From the Deep, 1980), és annak az egyes jeleneteit egyszerűen bevágták ebbe a filmbe.

Összegezve: a film a közel másfél órája alatt nagyjából képes volt egyfajta nosztalgiahangulattal feltöltenie, de sajnos ettől függetlenül nálam csupán egy gyenge osztályzatot tudott elérni.

57 A fészek  (1988)

horror | sci-fi

Egy biológiai kísérlet baljós fordulatot vesz, amikor emberevő csótányok szállnak meg és terrorizálnak egy New England-i békés halászfalut, lemészárolva a lakosságot. A... több»

5